Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kisfilmek Gödöllőről - Erzsébet park

2021.04.18

Gödöllő, Erzsébet Park

 

A kisfilmet ezen a linken találhatjátok meg:

 

https://youtu.be/DQLpF7rpLVw

 

Erzsébet királyné váratlan és tragikus halála után a hálás magyarok szeretett királynéjuk emlékére több mint száz un. Erzsébet-ligetet létesítettek, elsőként a gödöllői park került felavatásra 1898 novemberében.

 

A ma is meglévő parkot a Norvég Alap segítségével 2011-ben rendbe hozták, felújították Erzsébet királyné szobrát, a díszdombot, a Kárváriát és a park négy fasorral övezett sétányát. A természetvédelmi területté nyilvánított park 98 féle örökzöldjéről is nevezetes.

 

Az 1901-ben felállított Erzsébet-szobrot Róna József szobrászművész készítette. A királyné szépségét és szellemiségét hűen kifejezi a két és fél méter magas, bronzból készült alkotás, amely napernyőt és virágszálakat kezében tartva ábrázolja Sisit.  A talapzatot is virágfüzér díszíti.

 

A szobor mögött szikla-halom áll, amit Zala György szobrászművész tervei alapján készítettek. A kompozíció tetején mészkőből faragott korona látható.

 

Az Erzsébet-parkban található a Kálvária, amelyet 1771-ben I. Grassalkovics Antal kezdett el építtetni, de halála miatt a befejezése (1775) már a fiára maradt. A sík terepre – nem a Golgotát idéző dombra – épült kálváriák sajátosságát követve, a szoborcsoport alakjai – Krisztus és a két lator a kereszteken, lábaiknál Szűz Mária, Mária Magdolna és Szent János - egy üreges építmény fölött állnak, ahová két ívelt lépcső vezet fel. A hat szoborból Szűz Máriáé és Szent Jánosé eredeti, a többit az idők során pótolták.

 

Forrás: Gödöllői nevezetességek tárháza

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.