Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2016. éves beszámoló a tevékenységünkről

MH. Budapesti Nyugállományúak Klubja

Gödöllői Tagozata

BESZÁMOLÓ A KLUB 2016. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

 

A programtervünkben szereplő feladatainkat maradéktalanul teljesítettük.

 

A klubdélutánokat minden hónap harmadik csütörtökén tartottuk 14 órai kezdettel. A helyszín az I. félévben a Civil Ház nagyterme, majd szeptember 1-től a Gödöllői Református Líceum nagyterme volt.

 

A klub létszáma 54 főre növekedett, jelenleg 3 fő felvétele folyamatban van.

 

A klub vezetősége 2016 évben:

 

Elnök: Szurdok György nyá. alezredes

 

Elnökhelyettes: Papcsák Sándor nyá. zászlós

 

Titkár: Léber Istvánné

 

Vezetőségi tagok: dr. Szabó Györgyné és Erdő Judit

 

Ismert tény, hogy a tagságunk kettős: egyrészt szerves részei vagyunk a Gödöllő Város Nyugdíjas Egyesületének, másrészt csatlakoztunk az MH. Budapesti Nyugállományúak Klubjához, ezzel is lehetőséget adva a tagság részére, hogy részt vehessenek a különböző budapesti és városi rendezvényen is. A kettős tagságból adódik a beszámoló sajátossága, hiszen számos eseményen vettünk részt a klub keretein kívül is, illetve ebben az évben szorosabbra fűztük a kapcsolatunkat a tagozatokkal is.

 

A honvédségi klub tagozatainak együttműködése révén:

 

 • Az Összfegyvernemi Tagozat meghívott minket az isaszegi tavakhoz (akik ott voltak, nagyon jól érezték magukat)

 

 • A Harminckettesek Baráti Köre a holt időben, augusztusban látogatott Gödöllőre. Hajnal Irén klubtagunk vezette őket, mutatta be városunkban a Királyi Kastélyt, a Királyi Várót, és a Főteret. Ugyanakkor mi is ellátogattunk a Petőfi laktanyába szervezett rendezvényükre. Javaslom, hogy ezekre a rendezvényekre is menjünk el minél többen.

 

 • A Budaőrsi tagozat rendszeresen és szívesen vesz részt egy-egy általunk szervezett kiránduláson.

 

Nézzük részletesen mi is történt az év során:

 

Január: Az év első klubdélutánján köszöntöttük a Gödöllő Város Nyugdíjas Egyesület új elnökét Pataki Pál nyugdíjas tanácsost, Sebő Györgynét, az egyesület titkárát, és Hajnal Irén vezetőségi tagot. Ismertetésre került a klub szervezeti felépítése, működési feltétele, rendje, és a programok. Ezt követően Iványa Gizella klubtagunk elmondta Túrmezei Erzsébet: A harmadik című versét. Január 22-én részt vettünk a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett programon a Stefánia Palota színháztermében.

 

Februárban a gödöllői jubileumi évhez csatlakozva klubdélutánunkon Hajnal Irén klubtagunk vetítéses előadást tartott a régi, 50 év előtti Gödöllőről. Vendégünk volt Temesvári Gabriella fotós. Február 9-én volt Budapest Stefánia Palotában 18. Nyugállományúak Bálja, amelyen több tagunk is részt vett, és kellemes estét töltött a Budapesti Nyugállományúak Klubja többi tagozatának tagjaival. Február 28-án Budapestre kirándultunk Hajnal Irén idegenvezetésével az Idegenvezetők Világnapja alkalmából rendezett programon. Február 28-án 10 órától megtekintettük a Gundel étterem patinás termeit.

 

Márciusban „ A postagalambok szerepe a háborúban ” című vetítéssel egybekötött előadást hallhattuk Maszlag Attila, a Magyar Postagalamb Sportegyesület gödöllői elnöke előadásában. Március 8-án a Stefánia Palotában Nőnapi ünnepséget rendeztek, melyre női tagjaink is meghívást kaptak. Március 15-én részt vettünk a városi ünnepségen és koszorút helyeztünk el a Petőfi szobornál a Gödöllői Nyugdíjas Egyesülettel közösen.

 

Áprilisban „ A városfejlődés története ” című vetítéssel egybekötött előadást hallottuk dr. Jeney László egyetemi tanár, a gödöllői IV. választói körzet képviselője előadásában. Április 16-17-én „ Budapest 100 ” rendezvényen vettünk részt, ahol közel 60, 100 évnél idősebb épület nyitotta meg a kapuit az érdeklődők előtt. Április 10-én tagjaink részt vettek a központ által szervezett „120+1” programsorozat Meining Artúr túrán. Április 8-án részt vettünk a Gödöllői Nyugdíjas Egyesület Nyugdíjas Akadémiai rendezvényén, melyen Danis János fotós mesélte el élményeit a Székelyföldi barangolásairól.

 

Májusban dr. Bodó Szilárd állatorvos tartott előadást az „ Állattartás, állategészségügy ” címmel. Vendégünk volt dr. Adorján Józsefné és Írisz nevű bűbájos kutyája. 2016. május 6-án szomorúan búcsúztunk hirtelen elhunyt klubtársunktól, Németh Erzsébettől. Május 7-én a klub Salgótarjánba utazott egy nagyon kellemes kirándulásra Hajnal Irén vezetésével. Május 12-én a klub tagjai az Isaszegi tavaknál vendégeskedtek az Összfegyvernemi Tagozat meghívására. Május 23-án megnyílt az MH. Budapesti Nyugállományúak Klubja 55. éves évfordulója tiszteletére rendezett tablókiállítás a Stefánia Palotában, melynek megnyitóján számos tagunk vett részt. A kiállításon való megjelenést fontosnak tartottuk, és a klubunk is elkészítette a tevékenységét bemutató saját tablóját.

 

A júniusi klubdélutánunkat Balatonkenesén a Honvéd Üdülőben tartottuk meg. Vendégünk volt Pataki Pál, a Gödöllői Nyugdíjas Egyesület elnöke. Június 4-én a csapatunk Hajnal Irén vezetésével a Sas-hegyet tekintette meg. Június 12-én a Táncsics nevű hajóról nézhettük Budapestet Hajnal Irén tájékoztató előadása mellett. Június 30-án pedig Komárom-Komárno volt az úti cél, ahonnan rengeteg élménnyel és ismerettel tértünk haza.

 

Július-augusztusban nem tartottunk klubdélutánokat a nyári szünet miatt. A nyár folyamán felújították az összejöveteleink helyszínéül szolgáló Civil Házat.  A megnövekedett taglétszám miatt a Civil Ház nagyterme kicsi lett számunkra, ezért a klubdélutánoknak új helyszínt kellett keresnünk. A Gödöllői Református Líceum Nagytermére esett a választásunk, ahol nagyon szívélyesen fogadtak bennünket. Augusztusban a Harminckettesek Baráti Köre látogatást tett Gödöllőn, és megtekintették a Királyi Várót, a Királyi kastélyt és a főteret Hajnal Irén vezetésével.

 

Második félév első klubdélutánját szeptember 15-én tartottuk meg, melyen Erdős László nyá. ezredes, Budapest főváros XIII. kerületi képviselője előadását hallhattuk „ Az emlékezés a Barbarossa terv 75. évfordulójára ” címmel. Az előadó a második világháború eseményeinek fáradhatatlan kutatója.  Szeptember 26-án a Honvédkórházban hallgattunk meg egy nagyon fontos előadást a szív és érrendszeri betegségekről.

 

Októberben Szabó György méhész tartott vetítéssel egybekötött előadást a méhek életéről és az eredményességükről. Október 1-én társadalmi munkában vettünk részt a temetőben, és rendbetettük a katonasírokat. Október 5-én az Idősek Világnapja alkalmából részt vehettünk a 25 éves Balassi Bálint Bajtársi Egyesület ünnepi rendezvényén a Stefánia Palotában. Október 21-én ünnepélyes keretek között átadták a Civil Házat a nagyközönségnek, mely eseményt egy tablókiállítás tette emlékezetessé, melyre elkészítettük a klubunk tablóját is. Október 23-án részt vettünk a városi ünnepségen, és a Gödöllői Nyugdíjas Egyesülettel közösen elhelyeztük az emlékezés virágait az ’56-os emlékműre.

 

Novemberben „Amerikában jártam” címmel Lányi Aladár nyá. őrnagy klubtársunk vetítéses előadásának 2. részét hallhattuk az amerikai útjáról. November 27-én a Civil Házban megrendezésre került Klíma-klub rendezvényére is meghívást kaptunk. November 30-án a Gödöllői Királyi Váróban Ady-konferenciát rendeztek a MIT Pest Megyei Régió és a Gödöllői Török Ignác Gimnázium.

 

A beszámoló éves Közgyűlést december 15-én 14 órai kezdettel tartottuk a Gödöllői Református Líceum Nagytermében. Az év végi rendezvényünkön meghívott vendégünk volt Fotul József nyá. alezredes, az MH. Budapesti Nyugállományúak Klubja Szociális és Kegyeleti Bizottságának elnöke, Pataki Pál, a Gödöllő Város Nyugdíjas Egyesülete elnöke, Sebő Györgyné a Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület titkára, és Kecskés Judit civil referens. A Közgyűlés után egy kis karácsonyi hangulatú klubdélutánt tartottunk díszekkel terített asztalok mellett, kellemes zenével. December 13-án feledhetetlen kirándulást tettünk a budapesti Plébánia templomba, melynek történelmi, vallástörténeti vonatkozása igen jelentős.

 

A minden hónapban a klubdélutánokon megköszöntöttük a születés-és névnapjukat ünneplő klubtársainkat. A kerek évfordulósok külön emléklapot is  MH. Budapesti Nyugállományúak Klubja Klubtanácsától. A Nőnapon gyönyörű tavaszi virágokkal köszöntötték meg a klub férfi tagjai nőtársaikat.

 

Klubunk ebben évben is működtette a honlapot (www.mhnyugdijasklubgodollo.eoldal.hu). A honlappal közvetlenebb kapcsolatot tudtunk tartani egymással és könnyebb lett a szervezés, de számos érdekes írást, és hírt is közöltünk ezen a fórumon.

 

Honlapunkon elsősorban a klubdélutánokról, a kirándulásokról, és egyéb központi illetve városi programokról, rendezvényekről készült írásokat, fotókat jelentettünk meg. Használjuk ezt a fórumot a saját, a városi és a központi programok, események, kirándulások ajánlására, de felhívjuk a tagság figyelmét számos érdekes kiállításra, rendezvényre is. Ezen kívül a klub tagjainak írásait közöljük a kirándulásokról, baráti összejövetelekről, Gödöllőt érintő történelmi eseményekről, városunkban élt, vagy megjelent történelmi személyekről. Megemlékezünk nemzeti ünnepeinkről, országosan kiemelkedő eseményekről. Összegezve a honlapon több mint 100 különböző témájú írás jelent meg, és több mint száz eseményről közöltünk fotókat.

 

Honlapunk szerkesztője: Mátrai Zsuzsa klubtársunk.

 

A honlapon megjelenő írásokat, cikkeket - melyeket az éves beszámoló is tartalmaz - Mátrai Ferencné klubtagunk készíti. Köszönet áldozatos munkájáért! 

 

A honlapon megjelenő fotókat Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes, és Erdő Judit klubtársaink készítik.

 

A honlapon írásokat közöltünk még Hajnal Irén, Szabadi Jánosné, és Szurdok György nyá. alezredes klubtársaink tollából.

 

Köszönet nekik, hogy munkájukkal hozzájárulnak a klub eredményeihez!

 

 

2017-ben fő feladatainkról röviden:

 

 

Továbbra is fő cél marad, hogy az összejöveteleinken jól érezzük magunkat, erősítsük a tagok közötti jó kapcsolatok kialakítását, egymás segítését. Ennek érdekében a vezetés továbbra is arra törekszik, hogy ezek a délutánok tartalmasak, hasznosak, és lehetőség szerint új ismeretet is adjanak a tagoknak.

 

 

A jövő évi feladataink:

 

 

 • Havi rendszerességgel a tagság számára biztosítani a kapcsolattartást, ennek érdekében klubdélutánokat szervezünk. Összejöveteleinket továbbra is minden hónap harmadik csütörtökén tartjuk 14 órai kezdettel a Gödöllői Református Líceum Nagytermében.

 

 

 • A klubdélutánokon és azon kívül is kellemes időtöltés biztosítsunk, és erről tájékoztassuk a tagságot. Ennek érdekében elkészítettük a 2017. évi programunkat, mely nyomtatott formában kiosztásra kerül a beszámoló után, illetve a honlapunkon és a Budapesti Nyugdíjas Klub honlapján is közzétesszük.

 

 

 • Tovább erősíteni a kapcsolatot a budapesti klub központtal és a tagozatokkal, illetve a gödöllői nyugdíjas egyesülettel és a többi városi klubbal. Ennek érdekében rendszeresen részt veszünk az egyesületi megbeszéléseken, illetve a budapesti bizottsági és klubtanácsi üléseken. Szeretnénk ösztönözni a klub tagjait, hogy az egyesületi (pl. nyugdíjas akadémia, nőnapi műsor, idősek napja, városi ünnepségek koszorúzással, szilveszteri bál) illetve a budapesti programokon (Nyugállományúak bálja, Nőnapi program, Gondtalan órák, karácsonyi műsor) minél nagyobb számban vegyünk részt!

 

 

 • Minden évben egyszeri alkalommal megtartani a klub közgyűlését, ahol beszámolunk és értékeljük az egész éves munkát, illetve szó esik a gazdálkodásunkról. 

 

 

A HONLAPON MEGJELENT ÍRÁSOK

 

 

Január:

 

 • megemlékeztünk nagy költőnk, Petőfi Sándor születésnapjáról
 • jóslatok 2016-os évre
 • érdekességek a természetben
 • könyvajánló - Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
 • Wass Albertre emlékeztünk

 

Február:

 

 • Balassi Bálint és a Valentin nap
 • kavicsfogú álteknős a Földtani Múzeum emblémájában
 • megemlékeztünk Budapest felszabadulásának évfordulójáról
 • Szepesi György 94 éves köszöntése
 • összeállítás a magyar Oscar díjasokról, és a 2016-os év Oscar-díjas alkotásáról a Saul fia-ról

 

Március:

 

 

 • könyvajánló - Szikora András: Katonagalambok, hírvivő galambok
 • megemlékeztünk Kertész Imréről
 • Révész András történészre emlékeztünk
 • Nőnapi megemlékezés
 • írás a Kossuth díjasokról
 • Csuja Imre: Jónás könyve előadása a Művészetek Házában

 

 

Április:

 

 

 • könyvajánló - Goldner Józsefné: Lángoló konty
 • megemlékeztünk a Költészet Napjáról
 • összeállítás a kórházak területi ellátási kötelezettsége a gödöllői lakosok számára
 • a 89 éves korában elhunyt Hans-Dietrich Genscherre emlékeztünk
 • leközöltük Harmat Árpád Péter: Muhi csata 1241 kutatási munkáját
 • II. Rákóczi Ferenc április 8-ai halálának évfordulójára

 

 

Május:

 

 • Ki volt Dálnoki Miklós Béla?
 • Erzsébet királynéra emlékeztünk az Erzsébet park történetével
 • Május utolsó vasárnapján a hősökről emlékeztünk meg, Írtunk a Hősök terén álló Hősök emlékkövéről
 • Anyák napi megemlékezés
 • A MH. Budapesti Nyugállományúak Klubja 55 éves évfordulója alkalmából szervezett tablókiállítás május 23-ai megnyitója

 

 

Június:

 

 

 • Feltalálók napja 20. és 21. századi feltalálók
 • I. féléves beszámoló a klub tevékenységéről
 • Kastélybarátok Köre felhívása a Parkkönyvtár működtetésére
 • Magyar Szabadság Napja az Alsó parkban Experidance Production: Nostradamus – világ vándora előadása, Halász Judit előadóművész a Magyar Szabadság Díj díjazottja.

 

 

Július:

 

 

 • Elie Wiesel, „az emberiség hírvivője” és a „világ lelkiismerete” halálára
 • gyűjtemény a szépirodalomban megjelent foci témájú könyvekből
 • Eszterházy Péter halálára
 • könyvajánló – Földrajzi felfedezők
 • megtalálták Arisztotelész sírját
 • Hajdú Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál nyert a Karlovy Filmfesztiválon
 • Hírül adtuk, hogy katonai zászlóaljakat telepít a NATO Európába

 

 

Augusztus:

 

 

 • A Gödöllői Királyi Kastély története
 • A szellem bajnoka – Mező Ferenc olimpiai bajnokra emlékeztünk
 • kirándulásajánló – Bakonyvasúti kalandok
 • Augusztus 13-ai fegyverletétel – Csíkkozmási Nyergestető
 • Kányádi Sándor: Nyergestető
 • Nyárutó Szabadi Marika tollából
 • Olimpiai bajnokaink 1896-2016
 • Szent István Rend 2016 – Marton Éva és Makkai Ádám

 

Szeptember:

 

 

 • Zrínyi Miklósra emlékeztünk
 • Belvárosi Napok Gödöllőn–fotóriport Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes
 • Sajtófotó kiállítás–fotóriport Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes
 • GIM Ház Természet-művészeti változatok–fotóriport Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes

 

 

Október:  

 

 

 • Arany János halálának évfordulójára
 • Emlékezés az aradi vértanúk özvegyeire
 • Kőrösfői-Kriesch Aladár emlékezete
 • 25 éves a Balassi Bálint Egyesület
 • Felhívás társadalmi munkára a temetőbe
 • Idősek Napja megünneplése, 90 évesek köszöntése a Művészetek Házában
 • Civil Ház átadás előtti készületek, megnyitó dr. Gémesi György köszöntő beszéde
 • MH. Budapesti Nyugállományúak Klubja Kulturális Tagozatának - a Törzsasztalnak - a kezdeményezésére október közepére terveztek egy találkozót a honvédség kötelékéből nyugállományba vonult katonák és közalkalmazottak számára, mely felhívást a honlapunkon is közöltük.
 • Egészségmegőrző programsorozat október 26-ai előadása a Stefánia Palotában.

 

 

November:

 

 

 • Új sorozatunk a Természet-naptár november hónapja
 • November 4-én egy szép kiállítást ajánlottunk „ 50 év 50 kép ” címmel a Gödöllői Művészetek Háza Konferenciatermébe, melyet a Duflex Fotográfiai Stúdió rendezett. A kiállítók között volt Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes klubtagunk.
 • November 21-én meghívást kaptunk a Civil Házban működő Green Dependent Egyesület Klíma-klub előadására.

 

 

December:

 

 

 • Aranyosi Ervin: Karácsonyi vers
 • Neumann Jánosra emlékezünk
 • Természet-naptár sorozat december hónapja
 • December 2-án folytatódott a Honvédkórházban megtartott egészségmegőrző előadássorozat dr. Lőrinczi Katalin szakorvos előadásával.
 • Decemberben a honlapon adunk tájékoztatást az MH. Rekreációs Osztály karácsonyi és szilveszteri programcsomagjairól!
 • Programajánlók

 

Helyet adtunk tagjaink, és hozzátartozóik gyászjelentéseinek is.

 

 

A HONLAPON MEGJELENT FOTÓK

 

 

Honlapunk részére a fotókat Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes, Hajnal Irén idegenvezető, Erdő Judit tagunk készítik. Szép felvételeikkel mozgósítani tudják klubtagjainkat a város rendezvényeire, ünnepségeire, a kirándulásokra.

A következő felvételekben gyönyörködhettünk:

 

 

 • Természet-művészet változatok kiállítás
 • Sajtófotó kiállítás
 • „ ÉN-TE ” nőkről szóló kiállítás
 • Lőrincz Ferenc kiállítása
 • Botár László kiállítása
 • Hommage kiállítás
 • „ 50 év – 50 kép ” kiállítás
 • Március 15-ei ünnepség és koszorúzás
 • Tablókiállítás a Stefánia Palotában
 • Belvárosi Napok
 • Petőfi laktanyai kirándulás
 • Baráti rendezvény Gomboséknál
 • Baráti rendezvény a Domonyi tavaknál
 • Idegenvezetők világnapja
 • Múzeumok éjszakája
 • Balatonkenesei kirándulás
 • Augusztus 20-ai Szent István napjai ünnepség, Szent István Rend
 • Sas-hegyi élménybeszámoló
 • Civil Ház használatba vétele, és az átadási ünnepség
 • Civil piknik
 • az Október 23-ai ünnepi megemlékezés képei
 • Művészetek Háza Színházterem megnyitó
 • a klubdélutánokon készített fotók.

 

 

 

                                                   Szurdok György nyá. alezredes

                                         elnök