Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2022.03.17.

2022.03.17

Klubdélután 2022. március 17. csütörtök 14 óra

 

 

2022. március 17-én kihelyezett klubnapunk volt. Gödöllőn, a Körösfői út 15-17. szám alatt a Gödöllői Iparművészeti Műhelyt (GIM Ház) látogattuk meg. A találkozóra gyönyörű napos időben került sor, melyen 21 fő klubtagunk vett részt.

Hajnal Irénke köszöntötte a megjelenteket és bemutatta Révész Annát, aki a GIM Házban a tárlatvezetőnk volt.

Az előadó elsőként a kárpit- és szőnyegszövő műhelyt mutatta be, ahol a kortárs és a hagyományos kárpitszövés technikájába kaphattunk bepillantást. Láttuk a kézi szövőszékeket, ahol csodálatos alkotások (szőnyegek, művészi textilképek) kerültek ki az alkotók keze alól. Az Alkotóház alkalmas a tovább tanulni vágyó és az érdeklődő amatőr növendékek igényeinek kielégítésére egyaránt. Az alkotóházban hagyományokra épülő művészeti oktatás valósul meg – rajz, festészet, kerámia és szövés -, melyre jellemző a növendékekkel való egyéni foglalkozás és a magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés.

A második szobában a „Természetes monokróm csoportos” időszaki képzőművészeti kiállítást tekintettük meg.

Kiállító művészek:

Bilinczi Anett                                             üveg- és vizuális művész

Kovács Kitti:                                              festőművész

Márton Enikő                                             vizuális művész

Újszászi Tünde                                          vizuális művész

A négy művész az absztrakció formanyelvét használja gondolatainak kifejezésére. Alkotásaikban személyes motivációik kerültek bemutatásra, mely az anyag megmunkálásában, az anyag organikus felületének formaalakításában, az anyagminőségek sokszínűségében mutatkozik meg.

A harmadik szobába belépve a rajz-, plasztika- és kerámiaműhely tárult a szemünk elé. A kiállított kerámiákat látva a tárgyak nagy része hasonlított az őskori régészeti leletek tárgyaira (állatok, edények). Az Előadó elmondása szerint az itt tanulókkal megismertetik a természeti formák és az őskori plasztikák arányérzék elsajátítását. Az őskor emberét tiszta és organikus világ vette körül, valamint az érintetlen természet.

A tanítványok közül eddig a legfiatalabb hatéves, a legidősebb pedig hetvennégy éves volt, mindez jelzi, hogy sohasem lehet elég korán vagy elég későn elkezdeni alkotni.

A rajz-plasztika-kerámia tanfolyamon egy speciális oktatási program keretében a tanítványok többek között olyan őskori technikákat sajátíthatnak el, melyek a kortárs képző- és iparművészetben máig jelen vannak.

Az előadó megemlítette, hogy az Alkotóház udvarán, jó időben nyári táborokat rendeznek sok sikerrel.

A tárlatvezetés végén klubtársunk, Szabó Antal a klubtagok nevében egy csokor virággal köszönte meg Révész Annának a kedves és színvonalas előadását.

Klubnapunk zárásaként még visszamentünk a szőnyegszövő műhelybe egy kötetlen beszélgetésre, ahol Hajnal Irénke ismertette a 2022. évre tervezett kirándulások programját.

 

Írta: Szántai Béláné

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.