Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2022.01.20.

2022.01.20

Klubdélután 2022. január 20. csütörtök 14 óra

Éves beszámoló

 

Az év első klubdélutánján a vezetőség beszámolt a tagságnak a 2021. évi klub tevékenységről.

A klub 2021. december 31-i létszáma 59 fő, az év eleji létszámunk 2 fővel növekedett.

2021-ben elhunyt 2 fő, kilépett 1 fő, és belépett 5 fő.

 

A koronavírus járvány miatt a programtervünkben szereplő feladatainkat nem tudtuk maradéktalanul teljesíteni, a tervezett tizenkét klubnap helyett csak nyolc klubnapot tudtunk megtartani. Az év első klubdélutánját májusban tartottuk a Civil Ház kertjében.

 

Május:

Nagy örömmel találkoztunk újra. A koronavírus járvány újabb hulláma miatt 2020. novembertől hat hónapig nem rendezhettünk klubnapot.

Először a 2020-ban és 2021-ben elhunyt klubtársainkra emlékeztünk, majd megválasztottunk 5 fő küldöttet és 1 fő pótküldöttet a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesületének május 28-i közgyűlésére.

Szünet után Lányi Aladár elnök beszámolt a leállás alatt a vezetőség által elvégzett munkákról:

  • havi körleveleket adtunk ki, online megtekinthető előadásokat tettünk közzé,
  • válaszoltunk a MH Budapesti Nyugállományúak Klubja által kért adat-szolgáltatásokra, naprakészen működtettük a honlapunkat.

Megköszönte a leállás alatti időkben végzett munkákat:

  • Mátrai Zsuzsa klubtagunknak a honlap gondozását,
  • Hajnal Irén idegenvezető klubtagunknak, - a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesület turisztikai vezetőjének - a kirándulásainkról készített írásait és a kisfilmeket,
  • Temesvári Gabillának, a Gödöllői Városi Nyugdíjasok Egyesület fotósának a városunkról készített videókat, kisfilmeket,
  • Szabó György vezetőségi tagunknak a megnövekedett szociális és kegyeleti munkáját, adatszolgáltatásait,
  • Lányi Aladárné titkárnak az adminisztrációs munkáit.

Örömünkre a Gödöllői Városi Múzeum befogadja azokat a DVD lemezeket, melyeken a klubunk 8 évnyi eseményei találhatóak 2013-tól 2020-ig.

Születés- és névnaposok köszöntése 2020. novembertől 2021. májusi időszakra.

Pataki Pál egyesületi elnök klubtagunk Anyák napjára írt saját versével köszöntötte az édesanyákat.

 

Június:

Örömmel találkoztunk újra, 26 fő klubtagunk volt jelen. Először elhunyt klubtagunkra, Goldner Józsefné Gyöngyikére emlékeztünk, akit húsvétkor veszítettünk el. 2 év híján 100 éves volt! Nem csak egy kedves személyt, hanem a legidősebb tagunkat veszítettük el. Gyöngyike halála után most a legidősebb klubtagunk 87 éves.

Ezen a klubdélutánon nem terveztünk előadást, beszélgettünk, meséltünk régi és új élményeinkről. Ezután Lányi Aladárné titkárunk hívta fel egy-két programra a figyelmünket a BNYKLUB ill. egy más városi klub által szervezett kirándulásra invitált bennünket.

Ezután következett a születés- és névnaposok köszöntése, majd kiosztásra került a 2021. évi, 2. félévi munkaterv.

KIRÁNDULÁS:

Június 24-én a Gödöllői Kertbarátok Köre szervezésében kiránduláson voltunk Pannonhalmán. A tagozatunktól 9 fő vett részt. Megtekintettük a pannonhalmi levendulást és a több mint 1000 éves apátságot. Pannonhalmáról Mórra, a Bozóky pincészetbe mentünk. Itt a tulajdonos hölgy mutatta be először a borkészítés hagyományos eszközeinek múzeumát, majd a pincéket néztük meg.

 

Július:

A júniusi klubdélutánon megbeszéltek szerint 2021-ben - a szokásunktól eltérően - meghirdettük a nyári klubdélutánokat. Júliusban 4 fő vett részt a programban. Jól telt az idő, jót beszélgettünk a Civil Ház kertjében, a diófa alatt.

 

Augusztus:

Ezen a szép nyári napon 16 fő vett részt a programon, ismét a Civil Ház kertjében gyűltünk össze, főleg beszélgetéssel töltöttük az időt.

KIRÁNDULÁS:

Augusztus 26-án a Gödöllői Cukorbetegek Egyesülete szervezésében részt vettünk az Edelény-Mezőkövesdi kiránduláson. Edelényben megtekintettük a L’Huillier-Coburg Kastélyt, Mezőkövesden pedig a Kisjankó Bori házat.

 

Szeptember:

Ismét a Civil Ház kertjében tartottuk meg a klubdélutánt. A terv az volt, hogy 14 órára már 40 adag bográcsban főzött, kolbászos, virslis, tökös lecsóval várjuk a klubtagjainkat. Szerencsére az időjárás kedvezett ehhez a programunkhoz.

Már délben többen gyülekeztünk. Köszönet Szabadi Janinak, aki a főzőeszközöket hozta. Lányi Aladár és Reményi Gyuszi megtisztították a bográcsot.

Köszönjük, hogy a lecsó alapanyagokhoz hozott Mrkva Istvánné Erzsi kolbászt és saját termesztésű paprikát, vöröshagymát, Reményiné Marika a kertjében termett tököt, Pohlné Szili Erika kolbászt. Ők hárman kezdték aprítani a lecsó alapanyagokat, miután Lányiné Mari és Szabó Tóni megmosták azokat. Az előkészítéshez csatlakozott még Bakos Zsoltné Marika és Varga Zoltánné Erzsi is. A főzést Lányi Aladár elnök vállalta, és bár életében először főzött bográcsban, nagyon jól sikerült a lecsó, ízletes lett és időre el is készült

14 órakor elnökünk köszöntötte a szép számmal megjelenteket, 31 fő klubtagunk jött el.

Elmondta, hogy megalakulásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte a MH Budapesti Nyugállományúak Klubja szeptember 17-én, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium teljes vezetése részt vett.

Az ünnepségen a mi Gödöllői tagozatunkat 10 fő képviselte.

Hajnal Irénke klubtagunk honvédelmi miniszteri elismerésben részesült, az ünnepségen emléktárgyat kapott. Gratulálunk!

Olyan sokan kaptak jutalmazást, hogy ezen az ünnepségen nem tudták mindenkinek átadni, ezért szeptember 21-én is adtak át jutalmakat. Szurdok György nyá. alez. örökös, tiszteletbeli elnökünk emlékplakettet és Lányi Aladár nyá. őrgy. elnökünk könyvcsomagot kapott. Gratulálunk!

Ezután a júliusi, augusztusi, szeptemberi születés- és névnaposok köszöntése volt, majd tálaltuk a lecsót, ami nagyon ízlett mindenkinek, Aladár sok dicséretet kapott érte.

Utána jót beszélgettünk és süteménnyel kínáltuk egymást. Beszélgetés közben Szabó Gyuri ismertette a szociális és kegyeleti értekezleten hallottakat. A tagozat-ülés végén mindenki segített elpakolni a kerti bútorokat, elmosogattunk, rendet hagytunk magunk után.

KIRÁNDULÁS:

Szeptember 7-én Hajnal Irén szervezésében Zagyvaszántóra kirándultunk.

Láthattuk a Mátra és a Cserhát hegységek között elhelyezkedő településeket, nevezetességeiket és a helyi nyugdíjas klub kedves tagjainak vendégszeretetét is élvezhettük.

Szeptember 29-én látogatást tettünk a Gödöllői Szent Kereszt Görögkatolikus Templomban. A 2013-ban, Gödöllőn, a Rákos patak partjánál épült új templom országosan is egyedülálló szépségű. Az ortodox ikonográfia hagyományait követő templomfestés szemet gyönyörködtető látvány, amit 2020. évben kárpátaljai művészek készítettek. A templomot - az ikonosztázt és a falképeket Gulybán Gergely parókus úr mutatta be.

 

Október:

A Civil Ház fűtés-karbantartása miatt a klubdélutánunk elmaradt.

KIRÁNDULÁS:

Október 12-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben nyugdíjas nap volt. Ezen a napon a gödöllői nyugdíjasok kis csapata Hajnal Irén turisztikai vezető szervezésében meglátogatta az állatkertet. Temesvári Gabilla kisfilmet készített az élményeikről és a látottakról.

 

November:

Az év utolsó előtti klubdélutánját megtartottuk a Civil Ház nagytermében a járványügyi szabályok betartásával. Ezen a napon 35 klubtársunk tudott eljönni, mindenki beoltott, többen már a 3. oltáson is túl vannak. Ugyan még nem jött érvénybe a szabály, hogy zárt térben kötelező a maszk viselése, a tagság viselte a maszkot.

A program első pontja szerint Lányi Aladár nyá. őrnagy, elnök megtartotta előadását, amelynek címe „A jövő közlekedéséről, avagy mivel fogunk közlekedni a belsőégésű motoros autók leállása után?”

Ezután Hajnal Irén tájékoztatta a tagságot a közelgő adventi kirándulásról, amikor megtekintjük a felújított Belvárosi templomot, majd Szabó György, a Szociális és Kegyeleti Bizottság tagja beszámolt a bizottság legutóbbi gyűlésén elhangzott, a tagságot is érintő ügyekről. Végül, de nem utolsósorban köszöntöttük a születés- és névnaposokat.

KIRÁNDULÁS:

Hajnal Irén szervezésében látogatást tettünk Budapestre, a Városligetbe. Többek között idegenvezetéssel megtekintettük a Hősök terét, a Vajdahunyad várát, és a Mezőgazdasági Múzeum porcelánkiállítását.

 

December:

Idén az utolsó klubdélutánt ünnepi keretek között a gödöllői Királyi Váróteremben tartottuk a járványügyi szabályok betartásával.

Nagy örömünkre a gödöllői önkormányzat lehetőséget adott a civil szervezeteknek, hogy évi egy alkalommal igénybe vegyék a Királyi Várótermet kivételes ünnepi rendezvényekre. Idén először a mi klubunk is élt ezzel a lehetőséggel, és a karácsonyi ünnepségünket ebben a gyönyörű környezetben tartottuk meg. Lányi Aladár nyá. őrnagy, klubelnök üdvözölte a tagságot, majd bemutatta vendégünket, Baran János őrnagy urat, a HM Currus Zrt. titkárság vezetőjét, aki örömét fejezte ki, hogy megtörtént a kapcsolatfelvétel a régi Gépgyár és a Honvéd nyugdíjas klub között. Elmondta, hogy a vezetőség szeretné ezt a kapcsolatot szorosabbra fűzni, ezért tolmácsolta Benkó Imre vezérigazgató úr meghívását egy gyári látogatásra. Örülünk ennek a lehetőségnek, és ígértük, elmegyünk.

A következőkben vetítést láthattunk. Jó alkalom volt ez arra, hogy ízelítőt kapjunk a Temesvári Gabilla fotós és Hajnal Irén idegenvezető által készített Gödöllői Turisztikai Filmsorozat kisfilmjeiből. A sorozat 12 kisfilmből áll, cca 10-15 percesek, így sajnos az időnk rövidsége miatt csak négy filmet tudtunk megnézni.

 

A teljes filmsorozat megtalálható a következő linkeken:

https://youtube.com/playlist?list=PLlsqTX6FGMu5TnWgohErJZDP8nBQf4KUh

Városunk – Gödöllő                              https://youtu.be/0wp-Lo_LyoY

Grassalkovich kastély                          https://youtu.be/RhWN0iwQA14

Királyi kertek                                          https://youtu.be/psmqLXg67hg

Alsó-park                                                   https://youtu.be/XiaGCMCaiTs

Erzsébet-park                                          https://youtu.be/DQLpF7rpLVw

Máriabesnyő                                            https://youtu.be/21jKEPPwykA

Királyi váró                                               https://youtu.be/-djlJaG3ZSo

Városközpont                                          https://youtu.be/i8e4sA8FKTk

Egyetem                                                     https://youtu.be/UbzxlwhyDyQ

Botanikus kert                                        https://youtu.be/oeDuOV0DlnU

Arborétum                                                https://youtu.be/1Of-H-3lXnU

Méhészet                                                   https://youtu.be/YI84nDYHATE

Idegenvezetők Világnapja I.               https://youtu.be/L1-lYUjNyXE

Idegenvezetők Világnapja II.             https://youtu.be/bw5ogjfiE8M

A kisfilmek megtekintése után köszöntöttük a születés- és névnapját ünneplő tagjainkat!

KIRÁNDULÁS:

December 6-án a Budapesti Belvárosi Templom megtekintésére szervezett kiránduláson vettünk részt, melyet Hajnal Irén szervezett.

Ebben az évben is részt vettünk a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület, a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesülete, és a város által szervezett számos programon: Civil piknik, Civil utca, Add tovább a mosolyodat, Karácsony-parti rendezvényeken.

Minden jeles ünnepen részt vettünk, elhelyeztük az emlékezés virágait az emlékműveknél, szobroknál, kiemelten a magyar háborús és katonahősök sírjára és emlékművére. Sajnos minden városi programon a koronavírus miatt nem tudtunk részt venni.

Klubunk ebben az évben is működtette a (www.mhnyugdijasklubgodollo.eoldal.hu) honlapot. A honlappal közvetlenebb kapcsolatot tudtunk tartani egymással és könnyebb lett a szervezés, de számos érdekes írást, és hírt is közöltünk ezen a fórumon.

A Civil Ház a továbbiakban is helyet ad üléseinknek, odafigyelünk a ház rendjének és a tisztaságának fenntartásában, részt vettünk a nagytakarításban, füvet, bozótot nyírtunk a kertben.

A beszámoló után Hajnal Irén, idegenvezető klubtagunk tájékoztatást adott a 2022. évi kirándulásokról és az Idegenvezetők Világnapjának február 26-i, gödöllői programjáról. Irénke kérésére 3 klubtagunk jelentkezett arra, hogy személyautójával a Királyi Váróból szállít majd résztvevőket a Máriabesnyői Bazilikához.

Ezután 5 fő küldöttet választottunk a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesületének február 2-i közgyűlésére.

A kötött program után köszöntöttük a születés- és névnapos klubtagjainkat. Mindenki szívesen időzött még egy kicsit a többiekkel, baráti beszélgetésekkel, vidámsággal telt meg a Civil Ház nagyterme.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.