Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2020.10.15

Klubdélután 2020. október 15. csütörtök 14 óra

 

A Civil Ház nagytermében gyülekeztünk a megbeszélt időpontban. Kicsit hűvös volt a teremben, így nagykabátban és maszkban alig húszan ültünk az asztal körül, de a jókedély szerencsére velünk volt! Üdvözöltük egymást, beszélgettünk, rákérdeztünk egy-egy hiányzó tagtársunk távolmaradásának okára, egészségi állapotára, hogylétére, de szerencsére nincs senki a járvány áldozatai között. Persze van baj, betegség, kis-és nagyműtétek, de arra már lelkileg fel vagyunk készülve, és tudjuk a lefolyását, kimenetelét! Más talán ez az új vírus, mert ismeretlen, ezért félünk tőle!

A megjelent klubtagokat Lányi Aladár nyá. őrnagy, elnök köszöntötte, és elmondta, hogy több napirendi pontunk van.

  1. Dr. Willin Erzsébet előadása Sri Lankáról, és a Maldív-szigetekről.
  2. Egyebek, kulturális rendezvények, programok ajánlása
  3. Születés-és névnapos klubtagjaink köszöntése

 

  1. napirendi pont:

Dr. Willin Erzsébet előadónk a szabályok szerint orrot és szájat eltakaró maszkban tartotta meg előadását, védve saját és mások egészségét. De nem volt így könnyű neki a beszéd, ráadásul a technika is ellenünk volt, mert a projektor folyton lekapcsolt holmi túlmelegedés miatt, ezért nem tudtuk úgy élvezni sem az előadást, sem pedig a vetített csodálatos képeket.

Előadónk azzal kezdte, hogy aki vállalja a Sri Lankába az utazást, annak bizony nagy türelemre van szüksége, mert az út odáig igencsak hosszú. Még repülővel is! Budapestről Doháig 6 óra, aztán várakozás a csatlakozásra 4 óra, majd átszállás után még ugyanennyit meg kell tenni, hogy ebben a szép, India csücskében elhelyezkedő szív alakú szigeten landolhassunk.

Sri Lanka régi nevén Ceylon, már független az angol gyarmati léttől, de magán viseli ennek az időszaknak a nyomait. Elég sűrűn lakott ország, hiszen kisebb a területe, mint Magyarország, de 21 millió ember lakik benne. Őslakosai a szingalézek, és hát a tamilok, és mondhatjuk úgy, hogy ősellenségek. Még mind a mai napig vannak terrorcselekmények! Fővárosa Colombo, egyben a sziget legnagyobb városa is, és már a harmadik a fővárosok sorában. Buddhista ország, a lakosság kétharmada buddhista, de vannak hindik, keresztények és muszlimok is.

Az ország 26 körzetre oszlik, a körzetek összesen 225 képviselőt küldenek a parlamentbe, és bár csak négy párt van, mégis minden társadalmi csoport képviselteti magát, van a vakoknak, a fogyatékosoknak, a fiataloknak stb. képviselete. Mivel a lakosság többség buddhista vallású, ezért nincs nagy jelentősége az emberek számára a politikának. Az viszont nagyon igaz, hogy a gyermekeket nagyon szeretik, az öregeket pedig mélyen tisztelik.

A turisták az első benyomásaikat egy országról a turistabuszból kitekintve szerzik. Látják az autóutak állapotát, a rajtuk futó autókat, és ebből elég gyorsan következtetnek az adott ország gazdaságáról, gazdagságáról. Sri Lankán még nem jók az utak, és főleg kisautók közlekednek rajtuk: az indiai Taták és Japánból is a kisebb kategóriájú kocsik. Itt is, mint Angliában, baloldali közlekedés van. A helyi tömegközlekedési eszköz a háromkerekű tuktuk, amelyben sokszor 10-15 ember is bezsúfolódik.

Beérve Colombo-ba, azt tapasztalja az ember, hogy a városi közlekedés igencsak hektikus, mert folyamatosan vannak útlezárások, elterelések, torlódások, ezért soha senki sincsen tisztában, hogy mikorra ér a céljához.

Mivel szigetország, ezért elég nagy a tengerpartja, szép homokos, pálmafás, de idegenforgalmi célra nem használják, nincsenek strandok kialakítva, mert a helyi emberek illetlennek tartják a fürdőzést. De ha kimegyünk a tengerpartra, akkor ott találhatjuk a halászokat, akik a hagyományos földben érlelt fűszeres „rohadt” halat készítik, ami büdös, de ízre nagyon finom!

Aztán ha a parttól elindulunk felfele irányba, akkor kellemes domboldalra jutunk, gyönyörű kilátással a tengerre. Itt vannak a gazdag emberek házai. Nagyon gazdagok és nagyon nagy házaik vannak! Miből is lehet Sri Lankán meggazdagodni? Van, aki a mezőgazdaságból szerezte a vagyonát, hiszen kiváló az éghajlat a rizs, tea, és a fűszernövények termesztésére. És van, aki a drágakő bányászatból lett fényesen gazdag, mert a sziget mélye 50 féle drágakövet rejt magában; holdkő, ametiszt, akvamarin, topáz, rubin, de főleg zafír. A drágakő bányászat nagyon nehéz, és veszélyes üzem! Ma már csak a leginkább rászoruló tamil férfiak vállalják be ezt a munkát, mert sokszor a bányász az életével fizet egy-egy rakományért! A drágaköveket úgy bányásszák, hogy készítenek egy ásott kutat, abba beleengedik a bányászt egy kötélen, a bányász a rétegekből merít egy kosárnyit, és azt feladja a többieknek, akik, mint az aranyat szokás, kimossák a sárból a köveket. Megtalálni csodálatos érzés lehet! De persze ezek a munkások csak éhbérért dolgoznak, a busás jövedelem nem az övék. A drágakövek aztán a csiszolóműhelybe kerülnek, ahol szintén pár dollárért kizsákmányolt emberek vágják, csiszolják, fényesítik a köveket, úgy, hogy egész nap egy támla nélküli kemény sámlin ülnek. Ők sem sokat látnak a drágakövek hasznából!

Aztán - ha még feljebb megyünk - akkor már a 2000 méternél is magasabb hegyvidékre érünk, ahol a buddhista, hindi, és iszlám vallás szent helyei vannak!

Előadónk elmondta, hogy a szigeten a sok eső ellenére is kevés az édes víz, ezért már 2000 évvel ezelőtt víztározókat építettek, hogy az esővizet összegyűjtsék, hogy a szárazabb évszakokban is elegendő víz álljon az emberek rendelkezésére. A víztározók még ma is használatban vannak, sokszor olyan állott benne a víz, hogy emberi fogyasztásra nem elég gusztusos!

A turistacsoport találkozott leguánokkal, akik békésen sétálgattak az emberek között, aztán láttak sok papagájt, még több majmot, aztán elég sok kis rágcsálót, mint pl. a csíkos ugróegeret, a nemzeti parkokban pedig vízilovat és az Indiából betelepített elefántokat. A növényeknek se szeri se száma, de említésre érdemes a fikuszfa, dinnyefa, a csupa kék virágtól pompázó dzsakarandafa, és a flamingóvirág.   

Sri Lanka nyolc világörökséggel dicsekedhet, ezek közül említésre került a buddhisták egyik szent zarándokhelye, Anuradhapura, melynek alapítása a szent fügefához kötődik. Egy szerzetesnő abból a fügefából hozott ide egy ágat, amely alatt Buddha megvilágosodott. Az ágból kifejlődött egy fügefa, állítólag 2000 éves, és még mindig él! A település leginkább a sztúpáiról híres, meg hogy sokáig az ország egyik fővárosa is volt.

A másik világörökség a Polonnaruva, ez az a hely, ahova a főváros feldúlása után a király elmenekült, majd ezt a települést tette meg fővárosnak. Nevezetessége a barlangtemplom a 14 méter hosszú fekvő Buddhával, és a „Nyolc ereklye háza”.

Előadónk Sigirija miatt utazott Sri Lankára. Sigirija egy hegyi erőd, amit egy vulkanikus szikla tetejére építettek. 900 lépcső vezet fel az erődbe, de nem a lépcsők száma, hanem a lépcsőfokok egyenetlensége okozza a nehézséget. De persze van segítség! Fiatal emberek állnak készenlétben, hogy fel- és levigyék a turistákat a lépcsősoron. Az ösvény sziklafalait festések díszítik, nimfákat ábrázolnak, akik virággal köszöntik az elvonuló királyt. Fent az erődben szépen kialakított kertek, fürdők, szökőkutak vannak. A legelőin azoknak a teheneknek az utódai legelnek, akik valamikor a vizet húzták fel valamiféle emelőszerkezettel a víztározóba.

A Kandi szent város és a Fog templom is világörökség része! Kandi a buddhizmus szent helye, fő látványossága a fából készült templomegyüttes, ahol Buddha egyik szemfogát őrzik, valamint a város központjában látható Kandi-tó!

Előadónk a turistacsoporttal még meglátogatott egy elefánt árvaházat, ahol a kiselefántok között lehet sétálgatni, mert az elefántok nagyon szelídek. A nap fénypontja a „kicsik” számára, amikor kiterelik őket a folyópartra, ahol kedvükre pancsolhatnak!

Voltak egy táncesten is, ahol a táncosnők gyönyörű keleti táncot lejtettek, és valamilyen eseményt meséltek el a táncukkal. Furcsa, hogy nem ők táncoltak a zenére, hanem a táncra zenéltek. A táncosnőket ország szerte nagyon megbecsülik és tisztelik, akár mint egy minisztert! Voltak férfi táncosok is nagyon szép ruhába öltözve, de ők sokkal kevesebbet szerepeltek.

Nagyon sok érdekességet hallhattunk az előadónktól, és mivel az idője lejárt, ezért a Maldív-szigetek-i élménybeszámolót egy másik időpontra halasztottuk.

Elnökünk megköszönte az előadónknak a beszámolóját, és kérte, hogy máskor is legyen vendégünk!

Az előadás után rövid szünetet tartottunk.

  1. napirendi pont:

Elnökünk tájékoztatta a tagságot arról, hogy az elmúlt hónapban telefonon megkeresték azokat a tagokat, akik nem voltak a szeptemberi klubdélutánon. Szerencsére még mindenki jól van, ha tudnak, eljönnek a klubdélutánokra.

Több program is van a városban, bérleteket is, de akár csak egy-egy előadásra érvényes jegyet is lehet váltani. Színházi előadások, hangversenyek, Nyugdíjas Akadémiai előadásai, könyvbemutatók színesíthetik az életünket. Ha tudunk, az óvintézkedések betartásával, látogassuk ezeket a programokat!

  1. napirendi pont:

Születés és névnapjukat ünneplő tagjaink sajnos nem tudtak most eljönni, így elmaradt a köszöntésük. Innen kívánunk nekik szeretettel sok boldogságot, erőt és egészséget!

 

Írta: Mátrai Zsuzsa tag

 

 

A mappában található képek előnézete Klubdélután 2020.10.15

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.