Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2015.09.17

Klubdélután 2015. szeptember 17.  csütörtök,  14 óra

 

  1. napirendi pont: Iványa Gizella klubtagunk előadta Petőfi Sándor: Szeptember végén című versét.

 

  1. napirendi pont: Belteleki Melinda életmód tanácsadó előadása Felkészülés a téli hónapokra, egészségtudatos életmód címmel.

Az előadó az egészséges táplálkozás szükségességének hangsúlyozásával kezdte az előadását.

De miért is van szükségünk táplálkozásra? Erre a kérdésre Abraham Maslow amerikai tudós által elkészített, az emberi szükségletek piramisa adja meg a választ.

A MASLOW PIRAMIS

  1. szint: Fiziológiai szükségletek
  2. szint: Biztonság és védettség szükséglete
  3. szint: a szeretet és a valakihez való tartozás szükséglete
  4. szint: az ön és a mások megbecsülésének szükséglete
  5. szint: az önmegvalósítás szükséglete

A fiziológiai szükségletek a levegő, a tiszta víz és a táplálkozás. A táplálkozás szükséges a növekedéshez, a szövetek épségének fenntartásához, az energia termeléshez, a testmozgáshoz, a hőmérséklet fenntartásához, a betegségből való felépüléshez, és az immunrendszer fenntartásához. A táplálkozással biztosítjuk a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagokat, a vizet, a szénhidrátokat, a fehérjéket, a lipideket, a vitaminokat, és az ásványi anyagokat. Nagyon fontos, hogy a tápanyagokat helyes arányban fogyasszuk el. Szénhidrátokból, fehérjéből, zsiradékból viszonylag sokat kell fogyasztani, mert ezek a tápanyagok fedezik az energiaszükségletünket és ezek a test szöveteinek alapanyagai. Vitaminokból, ásványi anyagokból sokkal kevesebbet kell fogyasztani, mert ezek csak elősegítik az anyagcsere folyamatokat. Fontos, hogy a zavartalan emésztés érdekében rostoknak is kell lenni az étrendünkben.

Az előadó elmondta, hogy a tudósok több évtizedes kutató munka alapján megállapították, hogy csökkent a föld termőtalajának termelékenysége, ennek következménye, hogy az élelmiszerek tápértéke is csökkent. Ezért a termelők műtrágyát és kémiai rovarirtó szereket használnak a növénytermesztésben, az állatokat pedig antibiotikumokkal és hormonokkal kezelik. Az egészséges, teljes értékű élelmiszerek nem tartalmazhatnak ilyen anyagokat. Ezért előnybe kell helyezni a biotermékeket.

Ma az emberek egyre többet törődnek az egészségükkel, erre utal a kiegészítő tápanyagok fogyasztásának növekedése.

Az orvosok felteszik a kérdést, szükség van-e ezekre a kiegészítő tápanyagokra akár külön-külön, akár multivitamin formájában? A túlzott A és D vitamin bevitele halálos is lehet, a C-vitamin túladagolása vesekárosodást idézhet elő.

Az ásványi anyagok sem veszélytelenek. A vastól begyulladhat a bélrendszer nyálkahártyája, a szelén túladagolása mérgező.

Az orvosok többsége szerint a táplálék kiegészítők helyett sokkal jobb a természetes élelmiszereket fogyasztani. A kálcium pótlására a tejet, sajtot, vagy joghurtot fogyasszunk, a vasfelvétel fokozása érdekében vörös húst, az A vitaminért sárgarépát, sok fontos tápanyagért zöldségféléket fogyasszunk.

Ha mégis kiegészítő tápanyagot kell szedni, akkor megbízható, kipróbált, kis dózisú ásványianyag-vitamin kombinációkat szedjünk, melyek megbízható patikákban, egészségboltokban kaphatók.

Az erősebb hatóanyagú szerek több bajt okoznak, mint amennyit megoldanak, mert megzavarják az anyagcsere egyensúlyát.

Előadónk bemutatta a LUTRILITE vitamint. Kísérletben mutatta be, hogy valóban megbízható vitamin készítmény.

Az előadás végén egészség felmérő lapot kaptuk, melyet kitöltve vissza kellett adni. Ezek kiértékelése után egy évre szóló tanácsot fogunk kapni egészségtudatos életmódunk kialakítása érdekében.

  1. napirendi pont: Születés-és névnapok megünneplése a szokásos módon, sok szép virág és ajándék kíséretével, sok jó kívánsággal, és szeretettel köszöntöttük az ünneplő klubtagokat.

 

  1. napirendi pont: megkaptunk a II. félévi klubprogramot, melyből különösen az év végi záró klubgyűlés emelkedik ki, melyre már lehet előre tervezgetni.

A honlapunkon ebben a hónapban megemlékeztünk a II. világháború befejezéséről, cikk jelent meg a japánok szerepéről a II. világháborúban. Számos programot ajánlottunk, és több helyi programról számoltunk be!

Írta: Mátrai Ferencné klubtag

Fotók: Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes, klubtag

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2015.09.17 Klubdélután

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.