Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2015.05.21

Klubdélután 2015. május 21. 14 óra

  1. napirendi pont: Tájékoztató a helyi szociális ellátásokról.

 Előadó: dr. Tamás Márta az önkormányzat Közigazgatási és Szociális Iroda vezetője

Az előadó  elmondta, hogy 2015. márciustól jelentős mértékben átalakul a szociális ellátások rendszere. A korábbi jogcímek egy része megszűnik, a támogatások közül többet a járási hivatalokban kell igényelniük a rászorulóknak, az önkormányzatoknál csak egy kisebb részük marad.

A járásokhoz tartoznak: a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások, amelyeknek célja, hogy mindenki számára biztosítsanak egyfajta minimumot , ha nincs más jövedelme. A járáshoz tartozik továbbra is: a közgyógyellátás, az ápolási díj, az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (munkaképeseknek), és a rendszeres szociális segély. A jogosultságot ezekhez a támogatásokhoz a járási hatóságok állapítják meg, és a központi költségvetésből finanszírozzák.

Az önkormányzatokhoz kerülnek a kiadást kompenzáló segélyek. Ebbe tartoznak bele az átmeneti családi krízis, lakásfenntartási, vagy más családi kiadások, kifizetések. Az önkormányzatok saját költségvetésük terhére maguk dönthetnek, hogy milyen támogatási formákat biztosítanak és milyen összegben.

Az előadó a fenti segélyezési formákkal részletekben is tájékoztatást adott.

A gödöllői önkormányzat az alábbi segélyeket folyósítja: ápolási díj, újszülöttek köszöntése, 100 évesek köszöntése, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, lakástámogatás, valamint öregotthoni elhelyezés.

Elmondhatjuk, hogy Gödöllő önkormányzata az elmúlt években erős védőhálót alakított ki, így a rászorulók megfelelő intézményekhez fordulhatna, amelyek családgondozói tanácsadással, hivatalos ügyekben nyújtott közreműködéssel segítik az arra rászoruló személyeket, családokat.

  1. napirendi pont: Megköszöntöttük a születés-és névnaposokat ünneplő klubtagjainkat, külön a kerek évfordulósokat.
  1. napirendi pont: megbeszéltük a június 18-ai záró programmal kapcsolatos tennivalókat.
 

A mappában található képek előnézete 2015.05.21 Klubdélután

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.