Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2015.04.16

Klubdélután 2015. április 16. csütörtök 14 óra.

  1. napirendi pont: Dr. Margittai Gábor újságíró, történész-kutató vetítéses előadása a „Szamár-sziget szellemkatonái” című könyvének bemutatása.

Ez a sziget a szenvedések szigete. Kevesen tudják honfitársaink közül, hogy a szerb és olasz katonák az elfogott magyar, osztrák, német hadifoglyokat az olasz Szardínia észak-nyugati csücskén lévő lakatlan Asinara szigetre hurcolták és ott kegyetlen bánásmódban részesítették.  A központi hatalmak foglyul ejtett katonáit, kb: 85 ezer főt, több csoportban, erőltetett menetben, a zord tél idején hajtották át a Balkánon. A kétezer méternél is magasabb hegyeken a foglyokra ráfagyott a ruha, már akinek még volt, mert az albán szabadságharcosok levetkőztették őket. Legtöbben egy szál alsónadrágban és mezítláb vonszolták magukat, amíg bírták.

Ezrével hullottak el naponta. Ez volt a „prizreni halálmars”. Akik túlélték az éhezést, a fagyot, és a tífuszt , azokat  1915. tavaszán a szerbek átadták az olaszoknak, akik áthajózták őket Albániából Asinara-ra. Sokan időközben lelték halálukat, akiket egyszerűen a tengerbe dobtak.

Később Asinara szigetén már nem fértek el a foglyok, ezért egy részüket átszállították a francia szigetekre, másik részüket Afrikába, ahol az Antant katonák (angolok) lő gyakorlás keretén belül több ezer foglyot legéppuskáztak. Közben a Szamár-szigeten kolera járvány pusztított.

Úgy nézett ki a sziklás tengerpart a halottaktól, mint egy tópart tömeges halpusztulás után.

2015. április 16-i klubdélutánunkon ismét hallottunk a sziget megkínzott áldozatairól. Dr. Margittai Gábor újságíró vetítéses előadást keretében bemutatta 2014. évben megjelent „Szamár- sziget szellemkatonái” című könyvét.

Az előadó először beszélt a Szamár- szigetről, a balkáni halálmarsról, és a 85 ezer hadifogoly sorsáról. Utána elmondta, hogy filmes csoportot szervezve elhatározta, hogy felkutatja az Isonzó és Doberdó környéki volt I. világháborús hadszínteret. Kutatásokat végeztek nem csak magyar, hanem osztrák és olasz levéltárakban is, ahol sok hasznos írást, adatot találtak. A vetített képeken a tájat láthattuk, ahol 100 éve nem jártak, magas hegyeket, szorosokat, ahol a harcok idején 40 fokos hideg volt. Találtak romos épületeket, barakkokat, sírokat magyar felirattal, magyar és osztrák katonaruhák és fegyverek maradványait. Feljegyezték a lakók, különösen az ott harcolók leszármazottainak elbeszéléseit.

Ezen kutatások bizonyítják, hogy a balkáni halálmars valóban megtörtént, amely Nis városából indult és Asinarán végződött. Ezt az utat Dr. Margittai Gábor és két társa is végigjárta egészen az albán mocsárvidékig. Felvételeket készítettek és Dr. Margittai megírta a „Szamár - sziget szellemkatonái” című könyvét, melyet előadás után meg lehetett vásárolni.

A vetítéses előadás elgondolkodtató és nagyon szomorú volt.

  1. napirendi pont:

Megköszöntöttük a születés-és névnapjukat ünneplő klubtársainkat.

 

A mappában található képek előnézete 2015.04.16 Klubdélután

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.