Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubdélután 2014.01.16

2014.01.16

Klubdélután 2014. január 16. 14 óra

 

  1. napirendi pont: a klub új tagjának bemutatkozása. Örömmel fogadtuk új klubtagunk, Farkas Jenő nyugalmazott repülő ezredes klubunkba történő jelentkezését. Ő lett a 41. klubtagunk. Bemutatkozása során röviden vázolta életrajzát, és kicsit hosszabban katonai pályafutásának érdekes, ugyanakkor nehéz, felelősségteljes történeteit.

 

  1. napirendi pont: Dr. Gémesi György, városunk polgármesterének előadása „Merre tovább Gödöllő?” címmel.

 

Januárban megtisztelte klubunkat Dr. Gémesi György polgármester úr és a fenti címmel ismertette az önkormányzat előtt álló legfontosabb feladatokat az alábbiak szerint:

  1. a regionális hulladékgazdálkodás
  2. Rákos patak újraélesztéséből adódó, Gödöllőt érintő feladatai
  3. kastély-program folytatása
  4. közlekedés fejlesztése

A fenti feladatok végrehajtása jelentős állami és uniós forrást igényelnek.

1. A polgármester úr elmondta, hogy a regionális hulladékgazdálkodási programunk a jövőről szól. Célunk, hogy biztonságba helyezzük, szükség esetén felszámoljuk, vagy véglegesen lezárjuk a régi hulladéklerakókat. A projekt kivitelezése 2012. óta folyamatban van. A Zöld Híd Program feladatainak nagy részét már elvégeztük. A rekultivált területek utógondozása és fenntartása az önkormányzatok feladata lesz. A rekultivált hulladéklerakók esetében 30 évig kötelező a környezeti adatok ( talaj, talajvíz, levegő minőségének) vizsgálata. 2015-re várhatóan minden régi hulladéklerakó helyét zöld környezet váltja fel. Ne feledjük: a sikerhez, közös biztonságunkhoz mindannyiunk munkájára szükség van. Óvjuk meg természeti kincseinket, kíméljük erőforrásaikat, védjük és becsüljük környezetünket! Ez a Zöld Híd Program

 

2. Nem csak egy név, hanem hitvallás: nem elválaszt, hanem összeköt minket. A Rákos-patak újraélesztésével kapcsolatban a polgármester úr elmondta, hogy kerékpárút megvalósításáért egyeztető fórumot tartottak Budapesten, a Rákosmente önkormányzatának hivatalában. A tanácskozáson a vízfolyás mentén található agglomerációs települések – Szada, Gödöllő, Isaszeg, Pécel – mellett a fővárosi Rákosmente, Kőbánya, Zugló, Angyalföld vezetői, valamint kormányzati szakértők vettek részt. A téma a patak mentén egy közel 44 km-es kerékpárút kialakítására szóló együttműködési megállapodás volt. A települések vezetői a kerékpárutakat a jövő életformájának tekintik, ezen kívül a projekt a sportolásról, az egészségről, a szabadidő hasznos és értelmes eltöltéséről szól. A kerékpárút, amely a Dunáig tartana, nemcsak a belföldi, hanem a külföldi turizmust is vonzaná, hisz a Duna mellett, országokon átnyúló kerékpárút-hálózat létezik. A települések számára rendkívüli fontossággal bírhat ez a tény, hisz a szép táj mellett egyéb turisztikai attrakciókkal jelentős bevételre lehetne szert tenni. Jelenleg a tervezett kerékpárútból a patak mentén már 11 km elkészült és sikeres együttműködés esetén EU támogatással 2016-ra megvalósulhat a projekt.

3. Sokak számára Gödöllő egyet jelent a királyi kastéllyal, és Erzsébet királynéval. Pedig a település több mint 650 éve létezik. Bár első hivatalos említése 1349-ben történt, már a római időktől kezdve lakott terület volt. A fellendülést a 18. század egyik legjelentősebb főurának Grassalkovich Antalnak köszönheti, aki 1740-es években itt hozta létre a központi birtokát, és itt építette fel barokk kastélyát. A kastély később fontos szerepet töltött be Gödöllő és Magyarország történetében.

A kastélynak sok vendége volt. Járt itt Mária Terézia császárnő, Windischgratz hercegnek itt volt a főhadiszállása, az isaszegi csata után Kossuth Lajos és társai itt ünnepelték a győzelmet.

A kastély második fénykorát az Osztrák-Magyar Monarchia alatt élte. A magyar állam megvásárolta, és 1867-től a királyi pihenőhely lett.

Ferencz József uralkodó és Erzsébet királyné koronázási ajándékba kapta a kastélyt a birtokkal együtt a hűséges magyar néptől. Ferencz József utóda, IV. Károly itt tartózkodásának a monarchia összeomlása vetett véget 1918. október 26-án. Azután 1920-tól a kastély Horthy Miklós pihenőhelyévé vált.

4. A közlekedés fejlesztése kapcsán megtudtuk, hogy a Gödöllő regionális elhelyezkedése, jelentős gazdasági-tudományos, kulturális, turisztikai intézményhálózat miatt olyan közlekedési gócpont, amely elszenvedi ennek minden hátrányát és csak kismértékben tud élni az előnyeivel. A közlekedést olyanná kell fejleszteni, hogy minimalizálja a hátrányokat és maximálisan használja ki az előnyöket.

Dr. Gémesi György polgármester úr előadását befejezve válaszolt a feltett kérdésekre.

Nagyon sok kérdés hangzott el, Gémesi úr türelmesen válaszolt azokra. Végezetül kellemes beszélgetéssé alakult át a rendezvény

3. napirendi pont: Megköszöntöttük a születésnapjukat és a névnapjukat ünneplő klubtársainkat.

Szili Sándor 80. születésnapja alkalmából emléklapot kapott a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja Klubtanácsától.

Fotó: Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2014.01.16 Klubdélután

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.