Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2019.03.21 Klubdélután

Klubdélután 2019. március 21. csütörtök 14 óra

 

  1. napirendi pont: A gödöllői piac múltja, jelen és jövője. Előadó Fekete Zoltán, a Gödöllői Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Nagy örömmel köszöntöttük igazgató urat ismét a köreinkben, aki előadását azzal kezdte, hogy megkérdezte: „Zenés előadás legyen vagy csak próza?” Egyszerre mondtuk nevetve, hogy „zenés próza!”

 

Az első zenei betét Szécsi Pál Kósza szél című nagy sikerű dala volt, mely egyike az olasz szerzemények Szécsi-adaptációinak.

 

Előadónk felhívta a figyelmünket, hogy figyeljünk jól, mert az előadás végén egy 10 kérdéses totóval készült, és a 4 nyertes egy-egy Monarchia Rétesház csomagot kap.

 

Ezután következett a próza, melyben előadónk mesélt a piac múltjáról. A „régi” Gödöllőiek még emlékeznek, hogy a piac eredetileg a Petőfi téren volt, ahol nem standokon, hanem még szekérről értékesítették áruikat a „kofák”.

 

Később a városvezetés a volt Hamvay Kúria udvarába helyezte át a piacot, mely még a „múlt század végén” teljes átalakításon, átépítésen esett át, és kialakították a jelenlegi arculatát. Akkor helyezték el a piac „pihenő” terén Asszonyi Tamás Pelikános kútját, mely friss, iható vizet ad az arra járó szomjas embereknek. Ezidőtájt épült a vásárcsarnok, melynek tetőzete az idei évben teljes felújításon esik majd át, mivel megnyitása óta beázik!

 

Hogy is néz ki ma a piac?

 

Jelenleg 100 árusítóhely van a piacon, és csak a nagyobbakat említsük meg: a csarnokban van a Halmosék étkezdéje és a bioüzlet, valamint az 50 állású mélyparkoló, a Hamvay kúria épületében találhatjuk a Monarchia Rétesházat, az abc soron pedig hentesbolt, baromfibolt, ajándékbolt várja a kedves vásárlókat. Itt hamarosan pékség nyílik, akik helyben fogyasztással kínálnak majd kávét és finom harapnivalókat.

 

„Sok volt már a szöveg, jöjjön egy kis zene!” Most az Apostolok együttes Okosabban kéne élni számát énekeltük együtt az előadóval.

 

Mi is a piac rendeltetése?

 

A piac nem csak vásárlási hely, hanem találkahely, régen látott ismerősökkel futhatunk össze, lehet beszélgetni, lehet információt cserélni, „bolhából elefántot” csinálni. Egy közösségi tér, ahol lehet egy kicsit megpihenni, meginni egy jó kávét, közben híreket cserélni, vagy csak szemlélődni!

 

A piac jelenlegi helyzete.

 

Jelenleg a piacon minden árusítóhely bérelve van, de a tendencia, hogy az őstermelők száma stagnál. Csökken a számuk a „régi generációk”-nak, akik még természetesnek tartották a kerti munkákat, akiknek a zöldség és gyümölcstermesztés a „vérükben” van, akik még szüleiktől megkapták az ehhez való tudást. Kisebb azoknak a fiataloknak a száma, akik belevágnak egy ilyen vállalkozásba, inkább az a jellemző, hogy olyan generációk jönnek, akik már a zöldséget pucolva ismerik.

Másrészről pedig folyamatosan figyelni kell, hogy mire van szüksége a helyi lakosságnak. Előfordult, hogy új árusok jöttek a piacra gombát, táskát kínáltak, de itt nem vették az árujukat, így továbbálltak. Viszont a bio zöldség-és gyümölcs vagy a gyógytermékek standja igen sikeres. Szombatonként árusított finom füstölt áru és házi sütemény is nagyon népszerű vagy a késélező, aki hagyományos módon, köszörűkoronggal élez, de csak késeket.

 

A Záray-Vámosi házaspár ikonok voltak a maguk idejében. Jaj, ez a huncut magyar nyelv! Nem a maguk idejében, hanem a pár idejében. De mindkettő helytálló!

A „Köss egy sárga szalagot a tölgyfára” című slágerük fülbemászó még a magunk idejében is!

 

Idén már második alkalommal rendezték meg a Kolbásztöltő versenyt, aminek érdekessége volt Bíró Szabolcs kerékpárokból készített pedálos kolbászkeverő és töltő gépei.

 

Nagyon érdekes kezdeményezés az Önkormányzatok Vására, ahol a közmunka program keretében foglalkoztatott munkavállalók által készített termékek kerültek vásárra.

 

Ilyenről sem hallottunk azelőtt, de karácsonykor részesei lehettünk az ún. villámcsődületnek, amikor is valaki a tömegben, valahol a csarnok egy pontján elkezd énekelni. Azután egy más valaki, egy másik ponton szintén, aztán egyre többen énekelnek, és egyszer csak összeérnek, és együtt énekelnek és táncra is perdülnek, bevonva a gyanútlan vásárlókat, és ebből egy nagy, boldog együttlét kerekedik. Ilyen meglepetés csődület még biztosan sok lesz, de hogy mikor, az lesz mindig a meglepetés!

 

Milyen építkezések várhatóak a piacon?

 

Az önkormányzati épület átépítésével egyidőben a piacon a büfé és az abc között terület fölé tetőt húznak, valamint a piaccsarnok oldalában is lesznek faházak.

 

Mivel lehetne bővíteni a piaci kínálatot?

 

Tette fel a kérdést nekünk is az előadó, és míg gondolkodunk – mondta - legyen egy kis zene!

Mivel jelenleg tárgyalás alatt áll az a kezdeményezés, hogy időszakonként bolhapiacnak adna helyet terület, ennek kapcsán Zalatnay Sarolta Tölcsért csinálok a kezemből című számát hallhattuk, és a refrént vele énekeltük.

 

Ezután következett a piac totó. A 10 kérdés igen könnyűnek tűnt, az első kérdéseknél még hangosan ki is mondtuk a válaszokat, mondta is az előadó, hogy lesz majd 38 telitalálatos szelvény, és ő erre nem készült, csak négy díjat hozott! Aztán mégis olyan furfangosan voltak kitalálva a kérdések, hogy végül Erzsi és Sanyi nyerték a fődíjat, mint egyetlen pár, akik minden kérdésre jól válaszoltak. Mondták is, hogy ők rendszeresen járnak a piacra, ezért ez a jó eredmény! Kilencen rontottak el egy választ, és közülük sorsolással dőlt el, hogy ki kapta meg a nyereményt!

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

A totó kiértékelése közben Zámbó Jimmy: Ha majd nem leszek, Seres Rezső: Szeressük egymást gyerekek, Kovács Kati: Mit remélsz és Halász Judit: Boldog születésnapot című számait hallgattuk meg.

 

Elnökünk és Pataki Pál klubtagunk megköszönte előadónknak ezt a zenés próza előadást, és kérték, hogyha ideje engedi, maradjanak még velünk.

 

 

  1. napirendi pont: Hajnal Irén idegenvezető tájékoztatása a közelgő kirándulások tudnivalóiról, és kihirdette, hogy a május 14-ei és 21-ei ipolytarnóci kirándulásra még van egy-két szabad hely.

 

  1. napirendi pont: Elnökünk kért szót, és három programra hívta fel a figyelmünket. Az egyik a Városi Könyvtárban lesz március 29-én 18 órakor, ahol Pataki Pál a Városi Nyugdíjasok Egyesülete elnöke, klubtagunk tart könyvbemutatót. A másik program egy egészségnap a Stefánia Palotában április 7-én 10-16 óráig, ahol ingyenes szűrővizsgálatokon lehet részt venni. A harmadik programot a Cukorbeteg Klub szervezi, Gödöllőn lesz május 18-án a gödöllői Alsó-parkban a Világfánál 10-14 óráig „Botra fel” nordic walking séta a cukorbetegekért – nemcsak cukorbetegeknek.  

 

  1. napirendi pont: A születés- és névnaposok megünneplése.

 

A finom italok és házi sütemények elfogyasztása után vendégünk újra kezébe vette a mikrofont, és énekelni kezdett olyan slágereket, hogy a tagság táncra perdült, és roptuk, amíg az utánunk következő horgászklub tagjai ki nem ebrudaltak bennünket! A tánctól felhevülten, jókedvűen indultunk hazafelé!

 

Írta: Mátrai Zsuzsa tag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.