Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2018.09.20 Klubdélután

Klubdélután 2018. szeptember 20. csütörtök 14 óra

 

  1. napirendi pont: A vadon élő gombák című előadás. Előadó: Székelyhidi Mária gombaszakértő.

 

Előadónk elmondta, hogy gyermekeihez és unokáihoz költözött 5 évvel ezelőtt Gödöllőre Debrecenből, és hogy nagyon jól érzi magát a városunkban. Szólt arról, hogy már többek bevonásával szerveződött egy gombász baráti társulat, és szívesen lát bárkit, aki a gombák iránt érdeklődik!

Eddig, ha valaki megkérdezte, hogy a gomba növény-e vagy állat, még meg is mosolyogtuk volna, hogy ilyet hogyan lehet kérdezni! Hát persze, hogy növény! – mondanánk. Aztán most az előadáson mit kell hallanunk, hogy a gombák két nagyon fontos tulajdonságban inkább az állatokhoz hasonlítanak! Az egyik ilyen működés a szaporodás. Megtudtuk, hogy a gombafonalak különneműek, és ott alakul ki új egyed, ahol a különnemű gombafonalak találkoznak. A másik „állatias” funkció pedig a táplálkozásuk, hiszen a gombák az állatokhoz hasonlóan szerves anyagot vesznek fel a földből! E tulajdonságuk miatt kell nagyon is értékelnünk a gombák szerepét, mert ha nem lennének gombák, akkor talajban annyira felgyűlne a szerves anyag, hogy lehetetlen lenne az élet a Földön! Ők bontják le a lehullott avart, az elhalt növényeket és sok egyéb mást, ami a talajba kerül.

A múltban nem kedvelték az emberek a gombákat, mindenféle hiedelmek keringtek róluk, mert féltek tőlük, hiszen nem ismerték a gombákat, csak azt tudták, hogy az életükre és egészségükre is ártalmas lehet. Innen ered sok név a gombákra és a gombákkal kapcsolatos jelenségekre, mint a sátántinorú, boszorkánykör, boszorkánytojás, ördögszekér stb.

A 120.000 gombafajt lehetetlen megismerni, mindegyiknek tudni a fő jellemzőjét. Talán a legfontosabbakat és a leggyakrabban előfordulókat ismerjük, tudjuk, hogy mire számítsunk, ha megesszük! De még a gombaszakértőknek sem könnyű sok esetben, mert olyan körülményeket is kell vizsgálni, hogy milyen fa alatt, milyen más növény mellett, de akár azt is, hogy a világ melyik pontján termett gombáról van szó. És ha vizsgáltatni akarjuk az erdőben szedett gombáinkat egy szakértővel, akkor az egész gyűjtést meg kell mutatni, mert a jó gombák között megbújhat egy erősen mérgező fajta is. Csak még kicsi állapotban! A szakértőnek még azt is kell tudnia, hogy néznek ki a gombák különböző kifejlettségi fokon. Mert ha még „újszülött” is egy mérgező gomba, de már halálos is lehet!

A boltba legtöbbször termesztett gombákat lehet vásárolni, de előadónk szerint nem a legjobb választás, mert azokon a helyeken, ahol a gombákat termesztik pl. pincékben, nagyon sokat kell a helyiséget permetezni, ami rámehet a gombára, ami képes ezeket a káros anyagokat tárolni, ezért nem biztos, hogy a gomba olyan nagyon bio lenne!

A vadon élő gombáknál pedig fennáll a veszély, hogy begyűjtünk valami nem ehető fajtát, és a kicsi, apró különbségek nem felismerése akár emberéletet követelhet. Ezért fontos, hogy szakértővel mindig nézessük át a teljes begyűjtést.

Az állatok kitinjéhez hasonló anyag van benne, ezért nagyon nehezen emészthető. 3 éves kor alatt nem ajánlott a gyermekeknek gombás ételt adni, és a felnőtt se egyen belőle túl sokat egyszerre. A gombák képesek a földből a káros anyagokat is felvenni pl. a növényvédőszerekből vagy még az ólmozatlan benzinből az ólmot, és ezeket az anyagokat tárolni! Ha van jó forrás a beszerzésre, akkor feltétlen vegyünk és együnk, mert a gomba nagyon gazdag fehérjékben szinte az összes aminosav megtalálható benne, valamint sok benne az ásványi anyag, viszont 1 kg-ban csak 100-150 kalória van, tehát aki fogyókúrázni akar, annak nagyon jó élelmiszer!

Az előadónk a legismertebb gombákat mutatta be képekkel illusztrálva. Vannak a hasznos pl. korhadékbontó gombák, a gyógyászati célokra is alkalmas gombák, vagy az étkezésre alkalmas gombák és a káros gombák pl. az épületkárosító gombák, a parazita gombák stb.

Ha gombászni van kedvünk, akkor tudnunk kell, hogy a magánerdőkben tilos a gombaszedés. Az állami erdőkben szabad, de maximum 2 kg szedhető. A nemzeti parkokban tilos, illetve csak engedéllyel szabad gyűjteni. Aztán az erdőgazdaságok is hozhatnak szabályokat, ilyen pl. hogy 2 méter alatti fák alá tilos bemenni gombát gyűjteni, mert a facsemetéket nagyon kell óvni! Ami még fontos, hogy házalással tilos gombát árulni, csak a piacokon, kijelölt helyeken lehet árusítani!

Nagyon jó és sok információt tartalmazó előadás volt, ezúton is köszönjük Székelyhidi Mária gombaszakértőnek!

 

  1. napirendi pont: Hajnal Irén klubtársunk felhívta figyelmünket az egyesület programjaira, és emlékeztette a résztvevőket az október 5-ei kirándulásra Bükkszentkeresztre a gombafesztiválra.

 

  1. napirendi pont: Születés-és névnapjukat ünneplő tagtársaink köszöntése.

 

  1. napirendi pont: Évvégi és a jövő évi várható programok átbeszélése.

 

  1. napirendi pont: Tóth Péter Csaba nyá. mk. alezredes klubtagunk levetítette a júniusi budapesti jubileumi kirándulásunk képeit.

           

Írta: Mátrai Zsuzsa klubtag

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.