Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2018.04.19 Klubdélután

2018.04.19

Klubdélután 2018. április 19. csütörtök 14 óra

 

A mai nap rendhagyó volt, mert nem a Civil Házban találkoztunk, hanem a városi múzeum bejárata előtt. A klub délutáni programja a múzeum megtekintése volt. Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor közölték velünk, hogy a múzeum vezetőjének, Kerényiné Bakonyi Eszter történész, múzeumigazgatónak a vendégei vagyunk. Ezúton köszönjük szépen a kedvességét!

 

Gödöllői Városi Múzeumról röviden:

 

A Gödöllői Városi Múzeum a város központjában, az 1760-as években építtetett uradalmi fogadóban, ún. Hamvay kúriában működik. A gyűjtemény alapját a Heltai Miklós (1909-1989) által 1952-ben indított helytörténeti szakkör teremtette meg, mivel a településen kialakított korábbi gyűjtemények a II. világháború alatt megsemmisültek.

 

Az iskolai kiállítás 1978-ra Helytörténeti Gyűjteménnyé vált Polónyi Péter igazgató munkája nyomán, majd tíz évvel később már múzeumi rangot kapott. Az intézmény jelenleg területi múzeumi besorolással, a gödöllői szecessziós művésztelep esetében országos gyűjtőkörrel rendelkezik.

 

A múzeum fenntartója, Gödöllő Város Önkormányzata 1999-ben felújíttatta a műemléképületet, ami megnövelte a múzeum kiállítótereit és javította a működés feltételeit. Ekkor kerültek elő a barokk kori festmények – a keretes tájképek ma is a barokk szobában láthatók.

 

Jelenleg folyik a kiállító termek világításkorszerűsítése, valamint elkészült a legmodernebb látogató tájékoztató, amit életemben láttam. Ugyanis a kiállított tárgyakat már nem a hagyományos felirattal látták el, hanem minden vitrin mellett van egy tablet, amelyen a vitrin fotója látható, és a tárgyra kattintva az kért információ leolvasható a képernyőről. Ezzel és sok egyéb interaktív ötlettel szeretnék a fiatalok számára is érdekessé tenni a kiállításokat.

 

2001-ben az intézmény elnyerte a legrangosabb szakmai kitüntetést, „Az Év Múzeuma” címet.

 

A múzeum kiállítótereiben négy állandó kiállítás található:

  1. Gödöllő, a nyitott város.
  2. Zsivajgó természet.
  3. A gödöllői művésztelep 1901-1920.
  4. Az újjáéledt közösség – A magyar cserkészmozgalom története.

 

Az időszaki kiállító teremben évente egy-két időszaki kiállítás nyílik.

 

Több önálló magángyűjteményt gondoz a múzeum: a Magyar Kapucinus Delegáció Máriabesnyői Mária Múzeumának anyagát, a Magyar Cserkészszövetség Gyűjteményét, valamint Csupor Zoltán Mihály (1919-1995) tordasi plébános hagyatékát és Ignácz Ferenc pápua új-guineai gyűjteményét.

 

Forrás: godolloimuzeum.hu

 

A múzeumi látogatás:

 

Az emeleti állandó kiállító termek előtt szeretettel fogadott bennünket az igazgatónő, és végigkísért minket a kiállításon.

 

Az első termekben Gödöllő, a nyitott város című kiállítás látható. Érdekessége, hogy a Tesco alapkiásása közben leltek rá egy régi település és temetkezési hely maradványaira. Szinte hihetetlen volt számomra, hogy egy-pár csontból rekonstruáltak egy törökkori kislány fejét és arcát, és még a fején lévő diadém is tökéletesre sikerült!

 

Ennek a kiállításnak a másik érdekessége, hogy „rólunk szólt”, hiszen az őskortól szinte napjainkig végigkísérhettük a település fontosabb eseményeit, történéseit, és a szereplőit! Sokan felkapták a fejüket egy-egy régi gödöllői név hallatán, vagy egy nem is olyan régen történt esemény kapcsán. Sokan voltak közülünk, akik a kiállított egykori fodrászműhely vendégei voltak valamikor, vagy a régi címerek, feliratok felismerése késztettek bennünket mosolygásra.

 

A nosztalgia után megtekintettük a Gödöllői művésztelep legszebb alkotásait, hallhattunk a művészek nem hagyományos életstílusáról, sportos életmódjáról, de emellett csodálatos tehetségükről, alkotókedvükről és munkabírásukról.

 

Sajnos a Zsivajgó természet és a Cserkészkiállítás éppen nyitás előtti állapotban volt, még nem tudtuk megnézni, de szombat óta mindkettő teljes pompájában látogatható.

 

Köszönjük Kerényiné Bakonyi Eszternek a Gödöllői Városi Múzeum igazgatónőjének, és a múzeum munkatársainak ezt a nagyon kellemes délutánt!

 

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani mindenkinek ezeket a színvonalas kiállításokat, és aki teheti, látogasson el többször is a múzeumba, mert csak így lehet teljesen megismerni a kiállításokat!

 

A belépő ára nyugdíjasoknak csak 400 Ft.

 

 

Írta: Mátrai Zsuzsa klubtag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.