Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2017.04.20 Klubdélután

Klubdélután 2017. április 20. csütörtök 14 óra

 

  1. napirendi pont: Előadás a Csörsz-árok Mente Egyesület tevékenységéről, és a titokzatos Csörsz-árokról.

Előadó: Harkányiné dr. Székely Zsuzsanna egyetemi docens, az egyesület elnöke.

 

Az előadónk elmondta, hogy kutatócsoportjuk tíz, a gödöllői Szent István Egyetemhez kötődő kutatóval és a Csörsz-árok Mente Egyesület keretében több mint egy évtized óta foglalkozik a történelmi Magyarország területén 1260 km hosszan húzódó Csörsz-árokkal vagy Ördög-árokkal. Fellelhető néhány, ma is jól látható szakasza: Alag, Kerepes és Mogyoród határában, Gödöllő és Valkó között, Jászfényszaru, Kisköre, Jászárokszállás, Csány, Visznektől Tarnabodig, Dormánd, Erdőtelek, Debrecen (Nagyerdő), Arad, Temesvár térségében.

 

Építői 15 millió köbméter földet termeltek ki, a Kárpát-medence legmonumentálisabb építménye. A különböző szakterületek eltérően vélekednek róla, de az uralkodó álláspont a régészeké, miszerint a Római Birodalom elő védvonalaként épült volna a népvándorlás népeinek feltartóztatására, római irányítással, a szarmatákkal építették ki. Véleményük szerint bármikor és bármilyen céllal épült is, csaknem minden korban felhasználták valamire. Ahogyan láthatunk példákat vízelvezetésre az árok segítségével, vagy ahogyan vasúti sín felfektetésre, útépítésre, helyenként pedig birtokhatárra használták az idők folyamán. Máig hasznosítják.

 

Magyarországon egyetlen kiemelten védett szakasza van Debrecennél, a többi szakasz egyáltalán nem védett. Ugyanakkor feltehetően azonos korban, hasonló funkcióval épült és szintén a rómaiakhoz köthető skóciai Antoninus-fal a Hadrianus fallal együtt ma már a Világörökség részét képezik, fokozottan védett, és a kulturális- és örökségturizmus fontos célpontjai.

 

Felmérik a még látható szakaszokat a határon innen és a határon túli területeken, környezeti rekonstrukcióval rekonstruálják a már betemetett szakaszokat, térképen ábrázolják helyes módszerrel (fekete színnel, ember alkotta objektumként).

 

Térinformatikai rendszerben tárolják az összes fellelhető adatát:

  • a grafikus adatokat: a Csörsz-árkot ábrázoló történelmi térképeket, a régész Patay-féle felmérést a hatvanas évekből mai tízezres EOTR szelvényeken, légifotókat, űrfelvételeket,  a régi felméréseket kiegészítik a saját felméréseikkel,
  • az alfanumerikus adatokat: az irodalmi adatokat, a régészeti adatokat, földrajzi neveket, az összegyűjtött mondákat, fényképeket, tanulmányokat.

 

Tervezik a térinformatikai elemzési lehetőségeket.

 

A céljuk, hogy a Csörsz-árok védettségi fokozatának megerősítése, a térinformatikai rendszer minél több adattal való feltöltése, egy tanösvény létrehozása a gödöllői térségben, és fokozni a kulturális és örökségturizmust e térségben, népszerűsítés és hírt adni róla: a Csörsz-árok megismertetése szélesebb rétegekkel, közkinccsé tétele, azért, hogy minél többen megismerjék, megszeressék és védjék.

 

Ennek érdekében

  • vándorkiállításokat szerveznek (tíz plakáttal, két makettel, szórólapokkal, TKM füzettel, Csörsz-mondák könyvecskével, Csörsz-árok tanulmányok gyűjteménnyel),
  • szemináriumokat tartanak (választható előadásokkal),
  • túrákat szerveznek minden korosztálynak a Csörsz-árok mentén.

 

Kapcsolatot tartanak régésszel, hadtörténésszel, különböző szakterületek képviselőivel, a Csörsz-árok mentén érintett polgármesterekkel, magánszemélyekkel, civil szervezetekkel, általános iskolai és felnőtt drámacsoportokkal, a romániai Bánsági Kárpát Egyesület tagjaival és a Csörsz-árok menti szerbiai verseciekkel.

 

A következő kiállítás Kerepesen, a Forrás Művelődési Központban nyílik, és május 5-ig lehet megtekinteni!

 

Május 6-án, szombaton pedig kirándulást szerveznek a valkói erdőbe, ahol csodájára járhatunk a természet szépségeinek (Csörsz-árok, Bethlen fa, liget). A résztvevőket a buszmegállóban várják a 10,05-kor induló valkói busznál, illetve a Budapestről érkezőket a vonatállomásnál lévő buszmegállóban 10,08-kor. Aki autóval érkezik, az a Kőkeresztig menjen és a Vaskapu megállónál parkoljon le! Lesz finom csörsz-gulyás, aki szeretné megkóstolni, az feltétlen vigyen tányért és kanalat. A bográcsban főtt ínyencség ára 800 Ft/tányér!

 

Elnökünk megköszönte egy szép csokor virággal az előadást és a szíves invitálást, ígérte, hogy aki tud, elmegy az ajánlott programokra!

 

A szünet után elnökünk kért szót.

 

  1. napirendi pont: Szurdok György elnök rövid ismertetőt adott a május 22-ei tablókiállítás előkészítő munkálatairól, és a május 25-ei látogatásról a Budakeszi Utókezelő Osztályra. Kihirdette a júniusi félévzáró rendezvényünk helyszínét és a programot!

 

  1. napirendi pont: Hajnal Irén idegenvezető, klubtag a tavaszi kirándulásokról adott tájékoztatást. Sebő Györgyné klubtagunk, aki egyben a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesülete titkára kért szót, és felolvasta Pataki Pál egyesületi elnök kérését a taglistát illetően, ill. meghívását az akadémiai előadásra, melyen Rendszerváltozás Gödöllőn címmel dr. Fábián Zsolt előadását hallhatjuk.

 

  1. napirendi pont: Dr. Szabó Györgyné klubtag, a Szociális és Kegyeleti Bizottság tagja felhívta a tagság figyelmét a segélyezési lehetőségre.

 

  1. napirendi pont: A születés- és névnaposok megünneplése, kiemelten a kerek évfordulósokat! Az ünneplők mindenkit megvendégeltek, finom sütemények és innivalók fogyasztása mellett beszélgetve töltöttük el a délután hátralévő részét.

 

Írta: Mátrai Zsuzsa klubtag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2017.04.20 Klubdélután

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hajdan.vali@gmail.com

Hajdan Vali,2017.04.22 09:08

Tisztelt Elnök úr, kedves Gyuri!Nagyon örülök, és köszönöm, hogy kedves ajánlásodra betekintést nyerhettem a Nyugdíjas Klub életébe, a Klubdélután csodálatosan gazdag, értékes pillanataiba. Itt sok időt lehet, és érdemes eltölteni, ennyi gazdag program lehetőség és megannyi hasznos ismeretben lehet gazdagodni és feltöltődni! Szeretettel voltam itt és ellátogatok ide máskor is virtuálisan és ha lesz rá mód és lehetőség, személyesen is! Csodálatos emberek társaságában együtt lenni, szeretetben és békességben! Erre érdemes időt szánni! Jó egészséget kívánok a továbbiakban és áldásos tevékenységet, szeretettel, tisztelettel, elismeréssel, barátsággal!! <3 Hajdan Vali