Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2016.02.18 Klubdélután

Klubdélután 2016. február 18. csütörtök 14 óra

 

  1. napirendi pont: 50 éve város Gödöllő. Ebben az évben jubileumi rendezvényekre kerül sor. A jubileumi évhez csatlakozva klubdélutánunkon Hajnal Irén klubtagunk vetítéses előadást tartott a régi, 50 év előtti Gödöllőről. Érdekes, szép előadást láthattunk. Az évtizedek óta itt élő klubtagjaink különösen élveztek az előadást. Az előadás megkezdése előtt Irénke bemutatta Temesvári Gabilla fotóst.

 

  1. napirendi pont: Hajnal Irén klubunk és a Gödöllői Nyugdíjas Egyesület idegenvezetője a 2015. évi kirándulásainkról vetítéses előadást tartott. Az érdekes élménybeszámolót különösen azok a klubtagjaink élvezték, akik részt vettek ezeken a szép, és felejthetetlen kirándulásokon.

 

  1. napirendi pont: Megbeszéltük a 2016. évre tervezett kirándulások feltételeit. Az első negyedéves kirándulásokra megtörtént a jelentkezések összeírása.

 

  1. napirendi pont: Egyéni javaslatok és hozzászólások után megtartottuk az előrehozott nőnapi megemlékezést, ezen kívül megköszöntöttük a születés-és névnapos klubtársainkat. A szép csokrokat most is, mint mindig Lengyelné Molnár Valika virágkereskedő állította össze nagy hozzáértéssel. Köszönjük neki! A kerek évfordulós klubtagunk emléklapot is kapott a Budapesti Nyugállományúak Klubja Vezetőségétől.

 

A sok szép tavaszi virág, és a finom süteményekkel megrakott tálak látványa vidám hangulatot varázsolt a terembe. A sok-sok kedves szó, tere-fere mellett gyorsan múlt az idő. Fontos tennivalónk is akadt. A budapesti klubkiállításra csoportképet készítettünk a még hűvös, kicsit esőre álló fényekben a Civil Ház udvarán. Reméljük a fotó jól sikerült! Észre sem vettük, hogy lassan esteledni kezdett. Elbúcsúztunk egymástól és vidáman hazaindultunk.

 

A február hónap eseményei, és rendezvényei:

 

Több klubtagunk részt vett a következő központi rendezvényen a Stefánia Palotában:

 

Csendül a nóta – kellemes zenés délután

 

Február 9-én volt a Nyugállományúak farsangi bálja

 

 

 

 

Gödöllő fejlődése

 

2013. évben került kiadásra a „Gödöllő képes történeti könyv” című kiadvány, melyet a Gödöllő Város Önkormányzata adott ki. A könyv előszavát Dr. Gémesi György polgármester úr írta.

 

A könyvben olvashatjuk, hogy „Gödöllő több mint 600 éve létezik. 250 évvel ezelőtt kapott mezővárosi rangot, és 50 éve vált várossá. Első hivatalos említése 1349. évben történt, de már a római időktől kezdve lakott település volt. Fellendülését Grassalkovich Antalnak köszönheti, aki létrehozta központi birtokát, és itt építette fel barokk kastélyát, ahol vendégül láthatta Mária Terézia királynőt is.

 

A kastély későbbiekben is fontos szerepet töltött be Gödöllő és Magyarország történetében.

 

Kossuth Lajos itt fogalmazta meg a Habsburgoktól való szakítás szükségességét, a trónfosztási kiáltványát. De a történelem iróniája folytán mégis Ferenc József császár és családja kapta meg az épületet és a birtokokat koronázási ajándékként. Felesége, Erzsébet királyné több, mit 2000 napot töltött Gödöllőn, ahol halála után szobrot emeltek tiszteletére.

 

Innen menekült el az utolsó magyar király, IV. Károly a családjával, köztük a négy esztendős Ottó főherceggel, aki több mint 70 év elteltével tért vissza, és 1996-ban a város díszpolgára lett.

 

Itt vadászott Horthy Miklós kormányzó, aki idehívta Európa és a világ koronás főit, vezető politikusait.

 

Itt telepedett le Kőrösfői-Kriesch Aladár, és művésztársaival létrehozta a gödöllői művésztelepet. Ez lett a magyar szecesszió egyetlen szervezett társulata.

 

1933-ban itt rendezték meg a fiú cserkész világtalálkozót, és később a leány cserkész világtalálkozót.

 

A világháború a koronás főket elsodorta, és egy más típusú fejlődés indult el az országban, így Gödöllőn is.

 

A kastélyból szociális otthon és laktanyát alakítottak ki.

 

Megalapították az Agrártudományi Egyetemet. 1966-ban pedig Gödöllő városi rangot kapott: a régi barokk épületeket, polgári házakat, kis utcákat emeletes panelházak váltották fel.

 

A rendszerváltással ismét jelentős fejlődés indult el Gödöllőn, amely a mai napig tart. A jól megválasztott városfejlesztési stratégia Gödöllőt Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városává tette. Mindemellett emberközeli, élhető várossá alakította, mely ma már a térség közel 200 ezer lakójának nyújt magas színvonalú kulturális, sport, kereskedelmi és közszolgáltatásokat.

 

Fél évszázaddal ezelőtt 1966. január első hétfőjén nyilvánították várossá Gödöllőt. A városi tanács alakuló ülésére az Agráregyetem dísztermében került sor, ahol Fehér Lajos, a kormány elnökhelyettese mondott beszédet, majd Dr. Barabás Andor, az ünnepi tanácsülés elnöke felolvasta az ország minden részéből érkező táviratokat.

Ezt követően megválasztották a városi tanács végrehajtó bizottságát. A vb. tagjai elnökké választották Dr. Gyetvai Józsefet, elnökhelyettesnek Gergely Jánost, titkárrá Boda Mihályt választották. Ezután Gyetvai Józsefnek Kiss Károly, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának Titkára nyújtotta át az új magyar város alapító oklevelét.

 

Az évfordulónak szenteli az önkormányzat 2016 tematikus évét, melynek címe: Gödöllő 50 – a megújuló értékek városa”

 

Forrás: Gödöllő képes történeti könyv. Az előszót írta Dr. Gémesi György polgármester

Összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

KIRÁNDULÁSAINK 2015-BEN

2015 évben Hajnal Irén idegenvezető klubtársunk szervezésében 10 alkalommal vehettünk részt kirándulásokon:

 

2015. február 22-én az Idegenvezetők Világnapján hajóval Budapesten

2015. május 12-én a Wekerle telepen Budapesten

2015. június 4-én a Hortobágyon

2015. június 27-én Egerben

2015. július 4-5 ill. 18-19-én Szatmár (Románia)

2015. szeptember 26-án Nagykunság, Karcag és környékén

2015. október 6-án a Földtani Intézetben és a Stefánia Palotában

2015. december 14-én a budapesti Planetáriumban

 

Ezek a kirándulások feledhetetlen élményként élnek és maradnak meg bennünk, különösen a szatmári kirándulásunkon szerzett emlékeink lettek igazán maradandóak.

 

 

A mappában található képek előnézete 2016.02.18 Klubdélután