Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Programajánló - Reptár Szolnok

Reptár Szolnok

 

A Magyar Repüléstörténeti Társaságtól meghívót kaptam a szolnoki "Reptár" 2018.10.23-i tárlatmegnyitó ünnepségére.

 

Feleségemmel együtt elmentünk Szolnokra, mert kíváncsi voltam a nemrég (2016 nyarán) megnyitott repülős szakkiállításra. A kiállítás jó nagy területen, jól láthatóan, fényképezhetően elhelyezett eszközökkel várja a látogatókat a  szabadtéri részen.

 

 A felújított fedett kiállítási csarnokban két szinten vannak látnivalók. Az udvaron gyerekjátszótér is van a kisebb gyerekeknek. A kamaszok vagy kalandvágyó ifjú felnőttek pedig katonai akadálypályán is kipróbálhatják fizikai erejüket, ügyességüket.

 

A kiállítás tematikusan a Magyarország légtérvédelmét biztosító eszközök (repülőgépek, légvédelmi lokátorok, föld levegő rakéták és légvédelmi ágyúk) bemutatását végzi. A szinte hiánytalan MIG vadászgépek sora és a helikopterek többsége, a szolnoki katonai repülőtéren gyűjtött repülőgépek közül került át. A többi eszköz, pl török és német vadászgépek múzeumok közti csere révén került a kiállításba.

 

A szolnoki katonai repülőtéren működik egy nagyon aktív repüléstörténeti és roncskutató katonai csoport. Az ő eredményeik is kiállításra kerültek a fedett csarnokban. Van egy II. világháború harcai során lelőtt IL-2 csatagép majdnem teljes roncsa, amit a Balaton fenekén eltöltött kb. 40 évet követően emeltek ki a víz alól Balatonkenesénél. Egy B-24 Liberator bombázó szárnyrészlete, amelyik az idei alacsony dunai vízállás miatt került a felszínre és csak augusztus óta van kiállítva. Több lezuhant harci gép motorja is látható, mert a lezuhanás után a nagy tömegű motorok szoktak leginkább felismerhető módon megmaradni a roncsok fellelési helyén.

 

A fedett csarnok felső szintjén repülőgép szimulátorokat lehet kipróbálni. Van egy 4D-nek nevezett mozi is, ahol két rövid filmet vetítenek. Az egyikben műrepülés közben láthatjuk virtuális szemüvegben a tájat miközben alattunk a szék a repülőgép mozgásának megfelelő gyorsulásokkal mozog velünk együtt. A másik filmben egy helikopterből kiugró ejtőernyős zuhanását és leszállását élhetjük át hasonló módon.

 

Délután 17 órakor került sor a kiállítás új tárlójának felavatására. Az új tárló vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek, a legeredményesebb magyar vadászpilótának állít emléket. Szentgyörgyi Dezsőnek 30 igazolt légigyőzelme volt a háborúban, repült a MASZOVLET- társaságnál LI2 gépeken, a MALÉV-nél IL14 és IL18 típusokon.

 

A tárló avatása után Szentgyörgyi Dezső teljes életútját bemutató előadás volt a konferencia teremben.

 

A kiállítás teljes területén free wifit találunk, naponta 10-18-ig van nyitva.

A kiállítást átlagos érdeklődő 3-4 óra alatt tudja megtekinteni. Aki viszont gyerekkel érkezik, célszerűen egész napra tervezze a látogatást és záráskor is nehéz lesz a gyerekeket hazacsalogatni.

 

Írta: Lányi Aladár nyá. őrnagy, klubtag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/storage/emulated/0/.polarisOffice5/polarisTemp/fImage68831516.png

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.