Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Wekerlei kirándulás

 

Wekerle és az esti Budapest

A május 12-i napsugaras délutánon népes csoporttal látogattunk el fővárosunk egy távoli, de jellegében talán egyik legkülönlegesebb, legnyugalmasabb városrészébe, Wekerletelepre.

A telep a múlt század elején Wekerle Sándor miniszterelnöksége idején épült elsősorban vidéki munkáscsaládok, tisztviselők számára.

Az egységes stílusban megtervezett mintegy 1000 házban két-három-négyszobás lakások épültek kisebb kertekkel. A sugaras elrendezésű utcák egy központi térben futnak össze. A tér tervezője és építője Kós Károly, az akkori leghíresebb erdélyi építész.

Az utcákon sűrű lombú fák alatt sétálhatunk, s a virágos kiskertek igazi vidékies hangulatot teremtenek.

A telep mindmáig megőrizte eredeti szépségét, amire ma már nemcsak az ott lakók törődése, hanem a hivatalosan megkapott "védettség" is biztosíték lehet.

Látnivalóit számunkra egy ott élő idegenvezető, Kocsy Zsuzsa tanárnő mutatta be a lokálpatrióták alaposságával és szeretetével. Ezúton is köszönjük Neki ezt a szép délutánt!

A látogatás végeztével vállalkozó kedvű, lelkes klubtársainkkal "bevetettük" magunkat az esti Budapest forgatagába.

Megtekintettük a felújított Kossuth tér monumentális szoborcsoportjait, a magasba törő országzászlót, melyek méltó módon keretezik országgyűlésünk házát, Parlamentünk épületét.

Az alkonyati forgatagban sétáltunk a Pesti-korzón, megcsodáltuk a dunai hajókat, s az esti fények pompájában gyönyörködtünk fővárosunk csodás látványában.

                               Hajnal Irén klubtag,

                                 idegenvezető

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2015.05.12 Wekerlei kirándulás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.