Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Üzemlátogatás a Józsa Tésztagyárban

Látogatás a Józsa tésztagyárban.

 

 

Mákos tészta, káposztás tészta, pörkölt tésztával, tészta saláták, húsleves cérnametélttel és még sorolhatnám a finomabbnál finomabb tésztás ételek sorát.

Azelőtt még a mai nyugdíjasok is otthon gyúrták az ebédhez valókat, de lassanként leszoktak róla, mert megvásárolhatóvá váltak ezek a termékek.

Válogatunk a tetszetős tésztafélék között, de azt már nem tudjuk elképzelni, hogyan is készülnek az alapanyagok, a tészták?

 

A Gödöllői Kertbarátkör szervezésében elindultunk megtekinteni a Gödöllői Ipari Parkban működő Józsa tésztagyárat.

 

Józsa Béla az üzem tulajdonosa, aki 2013. óta a „Gödöllő Vállalkozója„ díj birtokosa, nagy szeretettel és örömmel fogadta a kb. 40 fős társaságot, akik között a Honvédségi klub tagjai is jelen voltak.

 

Belépéskor kaptunk egy papír cipőt, hiszen élelmiszeripari üzembe belépni csak így lehet.

 

Először tájékoztatást kaptunk az üzem megalakulásáról az elmúlt 25 évben történt fejlesztésekről, végül magát a tésztagyártás folyamatát ismerhettük meg először szóban, majd végigsétálva az üzemben, gyakorlatban is.

 

Az üzemben 28 ember végzi a munkát, korszerű gépek mellett, egy műszakban dolgoznak.

 

Az első munkafázis a tojás feltörés érdekes és nagyüzemi módját vettük szemügyre, a gépre felrakott tojásokat kellő mosás, tisztítás után gép töri fel, utána különválasztja a héjat, a hártyát, és a fehérje szálat, ami nem kerülhet bele a tésztába, és a tiszta tojás hatalmas tartályokban tárolódva várja a feldolgozást.

 

A tésztagyártó gépsor teljesen automatizálva végzi a feladatát, a liszt, a tojás és némi víz hozzáadásával meggyúrja a tésztát, és a gyártandó tészta alakjának, formájának megfelelő gépalkatrészekkel felszerelt gép készíti el a tésztát, nyújtja, darabolja majd a szárító tálcákra helyezve a szárító kamrákban éri el végső csomagolás előtti állapotát.

 

A csomagolásra használt zacskókat egy gépsor címkézi, és látja el a fontos tudnivalókkal, majd a hosszú cérnametélt kivételével gép csomagolja a tésztákat. A hosszú cérnametélt kézzel, gondosan, hogy ne törjön, kerül a tasakokba.

 

Láttuk a zsemlekocka készítését, és a májgombóc, a húsgombóc és a grízgombóc készítésének titkaiba is betekintést nyerhettünk.

Minden termék teljesen friss, ellenőrzött alapanyagból, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül.

 

A gyárlátogatás végén lehetőségünk volt kedvezményes áron megvásárolni a termékeket, éltünk is a lehetőséggel és tésztacsomagokkal megrakodva tértünk haza, élményekben gazdagon, hiszen ezen túl minden tészta - étel készítésekor eszünkbe fognak jutni a látottak.

 

Köszönjük Józsa Bélának a lehetőséget a gyár megtekintésére!

 

Gödöllő, 2015.május 25.                                        

 

                                                                                  Sebőné Marika

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.