Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Szatmári kirándulás

Szatmári kirándulásaink

 

Júliusban egyesületünk közel száz tagjával látogatást tettünk hazánk egyik történelmi emlékekben leggazdagabb vidékén Szatmárban.

Az egykor összefüggő tájegységet ma az országhatár szeli ketté, így utunk a határon túlra Romániába is átvezetett.

Első állomásunk Máriapócson a görög katolikus bazilika volt, nemzeti kegyhelyünk. A könnyező csodatévő szűzhöz búcsúk alkalmával ezrek látogatnak el. A csodálatos ikonosztáz, a szentély pazar díszítményei mindnyájunkat lenyűgöztek.

Nyírbátor a Báthoriak ősi fészke. A felújított reneszánsz várkastélyban több mint negyven élethű viaszfigura eleveníti meg a család életét, az akkori történelmi eseményeket.

A panoptikumban hölgytagjaink az autóbusz után átválthattak az előtérben felállított seprűnyeles járműre, melyről sztárfotóink is tanúskodnak.

A város gótikus temploma, s a minorita templom faragott oltárai legféltettebb nemzeti kincseink közé tartoznak.

Egyedülálló a várostörténeti sétány, mely a város történetét, szobrokban, domborművekben jeleníti meg.

A város jelképe a sárkány képeken, a település címerében, szobrokon, s még a tó fölött is megjelenik, s hirdeti az ősi település legendáját.

A tartalmas nap végeztével jól esett megmártózni a termál strand bársonyos vizében, s kicsit hűsölni a fák lombja alatt a még alkonyatkor is kitartó hőségben.

Másnap a határon túlra vettük utunkat.

Nagykároly az egykori mozgalmas megyeszékhely ma határ menti kisvárosként éli mindennapjait. A Károlyiak, akik hosszú évszázadokon át voltak a magyar történelem meghatározó személyiségei itt építették fel legrégebbi csodás kastélyukat.

A kastélyt most két éve restaurálták uniós forrásokból, így megtekinthettük a pazar módon berendezett lakosztályokat, vadászati gyűjteményüket.

A kastély épületét körülvevő védett őspark évszázados öreg fái az ősök emlékét idézték. Árnyas lombjuk alatt jól esett megpihennünk.

Nagykároly irodalmi emlékeket is őriz: itt ismerkedett meg Petőfi Szendrei Júliával, itt született Kaffka Margit.

Szatmárnémeti a jelenlegi megyeszékhely nagyváros a Szamos partján. Régi főterének minden épülete a magyar időket idézi. A Vécsey házban írták alá a Rákóczi szabadságharc befejezéseként a szatmári béke dokumentumát. Emléktáblája előtt megemlékeztünk az eseményről, s egyesületünk nevében elhelyeztük koszorúinkat.

A szatmári székesegyház monumentális épületében a magyarok nagyasszonya - Szűz Mária tartja kezében a jogart és az országalmát.

A főtér csodálatos szökőkútrendszere, a pompázó virágok sokasága, a régi Pannónia Szálló tulipános díszítményei sokáig megmaradnak emlékezetünkben.

Kirándulásunkat nemcsak a számtalan páratlan értékű látnivaló tette emlékezetessé, hanem a szívélyes fogadtatás és a finom szatmári ételek, sőt italok is.

Csoportjaink érdeklődése, kitartása a 30 fokos hőségben, igazán dicséretre, elismerésre méltó volt, s úgy hiszem ezzel a látogatással Szatmárban is öregbítettük városunk és egyesületünk hírnevét.

 

Hajnal Irén idegenvezető

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2015. 07.4-5. Szatmári kirándulás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.