Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Soroksári kirándulás

2015.05.19

Soroksáron jártunk

 

Az Őszikék Nyugdíjas Klub szervezésében 2015. május 19-én Soroksárra látogattunk. Három nevezetesség megtekintése volt a célpont. Sötét Krisztina vezette a 40 fős társaságot.  

Budapest XXIII. kerületéről, Soroksárról érdemes tudni, hogy utoljára csatlakozott Budapesthez (Soroksár nagyközséget 1950-ben csatolták Budapesthez, majd  1994-ben vált le Budapest XX. kerületéről), ezért a legfiatalabb kerületnek is hívják.

Először a Soroksári Nagyboldogasszony Főplébániatemplomba érkeztünk. Soroksár községet gróf Grassalkovich Antal földesúr telepítette be Württenberg környékéről származó katolikus frankokkal és svábokkal 1720 körül. A barokk templom alapkövét 1758-ban tették le.  A templom 1759-61 között épült, homlokzatán Páduai Szent Antal és Szent József szobraival. Tervezéséről nem maradt írásos feljegyzés, tervezője nagy valószínűséggel Anton Mayerhofer, és a Grassalkovich család házi építészének iskolájához tartozó, Oracsek Ignác lehetett. Őriz a templom egy becses ereklyét: részecskét Krisztus szent keresztjéből, amelyet ma is nagy kegyelettel tisztelnek. A csodálatos templomot az idők során több alkalommal is tűzvész pusztította, a legnagyobb 1848-ban érte, és az eredeti berendezéséből csak a copfstílusú keresztelő kút, a szószék, két szentet ábrázoló barokk szobor és a gyóntatószék maradt meg.  A templom gondnoka nagy szeretettel fogadott bennünket. Ismertette a templom történetét, majd levezette csoportunkat az altemplomba, amely 1995 óta külső lejárattal illeszkedik a Főtemplomhoz. Színes, élő virágok díszítették a régebbi és az új kriptákat, különös, békés hangulatot teremtve. A bátrabbak régi fából készült különleges csigalépcsőn feljutottak a toronyba, ahol megszemlélték a hatalmas tetőszerkezetet. A többiek addig kipihenték az utazás fáradalmait az árnyas fák alatt, hiszen Gödöllőtől idáig számos átszállással jutottunk el.

Ezután az 1963-ban létesített Soroksári Botanikus Kertbe vezetett az utunk. Megismerkedtünk a 60 hektáros területen kialakított tanösvénnyel, amely segíti a Kert értékeinek és Magyarország jellegzetes élőhelyeinek megőrzését. A két óra hossznyi idő alig volt elég ennek a rengeteg érdekes látnivalónak a befogadásához. A tanösvény 20 féle állomásából csemegézve néhány ízelítőül: félsivatagok növényvilága, Észak-Amerika és Kelet Ázsia növényvilága, kiszáradó kékperjés láprét, mediterrán gyűjtemény, borostyán és endemikus gyűjtemény, a Kert állatvilága. A tavasz pompájában virító csodálatos természet fényképezésre csábított. Itt is felkészült, lelkes idegenvezető tartotta ébren az érdeklődésünket.

Még tartogatott kirándulásunk egy roppant izgalmas építészeti és kultikus remekművet, a Fatimai Szűzanya tiszteletére épült Szent István Plébánia Templomot. Érdekes a története: a II. világháború alatt Novák József lelkész orosz hadifogságba esett. Itt fogadalmat tett, miszerint, amennyiben hazatér, a Fatimai Szűzanya tiszteletét fogja szolgálni. Fogadalma 1957-ben teljesült. Újtelepi lelkészként szobrokat kért Fatimából. Ezt a cselekedetét országos érdeklődés kísérte. Ez a kis városszéli kápolna országos zarándokhellyé vált. Novák József atya templomot épített, amit az akkori hatalom bezárt, és lakóházzá építették át. A lelkészt máshová helyezték.

A templomépítés gondolata végül is 42 éven keresztül élt és a templom alapkövét 2000 októberében teszik le. 2003 októberében a Szűzanya 6 és fél méteres aranyozott szobra felkerül a templom 41 méteres tornya tetejére. Hihetetlenül látványos, varázslatos a csillogása a napsütötte város felett.  Egy fiatal plébános végigvezetett bennünket az egyedi stílusú, gyönyörű oltárképpel díszített templomon. Megszemléltük a szép ablakokat, a kertben a kopjafás keresztutat, a székely kaput is körbejártuk. Megtudtuk, milyen gazdag kulturális és nemzeti rendezvényeknek ad helyet ez a Magyarországon és talán Európában is ritkaságnak számító építészeti alkotás. Koncertek is vonzzák az egyre bővülő érdeklődőket.

A kora esti időben elfáradva, ugyanakkor ismeretekkel, élményekkel feltöltődve érkeztünk Gödöllőre e jól sikerült, csodaszép májusi kiruccanásról.

 

 

A mappában található képek előnézete 2015.05.19 Soroksár

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.