Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Pécs

Élménybeszámoló – Pécs

 

Családommal kirándulást tettünk a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécsre.

 

Pécs megyeszékhely, a Mecsek széltől védett lejtőin,a Misina tető (534 m) alatt, ahol obszervatórium és a TV reléállomás van. Délről az ásványkincsekben gazdag Pécsi-medence határolja, északi részén pedig a Tettye fennsíkkal végződik a város lakott területe.

Pécset 2000 éves városként emlegetik, pedig a leletek azt bizonyítják, hogy a város környékén már 60000-80000 évvel ezelőtt is járt ember. A Makár hegyen az új kőkorszakban már zárt települést találtak, és ez már a mai Pécs elődje volt.

 

Az itt élő népek eleinte nomád életet folytattak. Később sátraikat, a rómaiak példájára, kőépületekre cserélték. A római települést Sopiana-nak nevezték el, és várossá lett, és a császár felesége után elnevezett Pannónia tartomány székhelye lett. Ebben az időben, 2000 évvel ezelőtt már művelték szántóföldjeiket, a lejtőket pedig szőlő borította. Szép kőházak, villák épültek.

 

A római uralomnak az V. században a hunok vetettek véget. Ettől kezdve a népvándorlás hullámai tönkretettek mindent, amit a rómaiak építettek. A honfoglaló magyarok 899-ben érkeztek a Mecsek aljára. A város ekkor ismét fejlődni kezdett. Szent István király püspökséget alapított Pécsett, a város jobbágyváros lett, a püspök jobbágyai lettek. Fellendült a kereskedelem, fejlett föld-és szőlőművelés folyt. Városépítés, székesegyház építés kezdődött, 1060-ban már iskola működött. Már ebben az időben sok iparos élt a városban.

 

1367-ben egyetem nyílt a városban. Az egyetemnek joga volt minden tudományt tanítani a teológia kivételével.

 

A XIV. század utolsó éveiben horvát lázadás tört ki Nagy Lajos király özvegye ellen. Pécset feldúlták, kifosztották.

 

A XV. században Pécs jelentősége tovább növekedett. Zsigmond király többször járt a városban, 1416-ban itt tartott országgyűlést.

 

Garai Miklós nádor is ülésezett itt és többször járt a városban Mátyás király is. Itt ülésezett 1476-ban az országgyűlés.

 

Corvin János egy csata után a megmentett királyi koronával ide menekült.

 

Kinizsi Pál is járt itt, a falakat vizsgálta, hogy elég erősek-e a török veszedelem elhárítására.

 

A század végén II. Ulászló Pécsett kötött fegyverszünetet a törökkel. A XV: században Pécs a humanizmus egyik hazai központjává vált.

 

A város fejlődését súlyosan visszavetette a törökdúlás. A török uralom Pécsett 1686-ban ért véget. A városba először Makár János huszárezrede hatolt be. Emlékét Pécs nyugati szélén lévő hegy őrzi (Makár hegy). A török kiűzése után 3 évig pestis járvány dúlt a városban.

1780-ban szabad királyi város lett, ez újabb gazdasági fejlődés lehetőségeit nyitotta meg.

 

1848. március 19-én a város vezetői a lakosság egyetértésével kihirdették a 12 pontot. Díszpolgárrá választották Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt, Petőfi Sándort, Vörösmarty Mihályt, Táncsics Mihályt.

 

Ipari fejlődés: régi keletű, már a XIV. században a Tettye fennsíkon ipari központ un. „Malomszeg Vicus” települt, malomsorral, egyéb kis üzemekkel.

 

A XIX. század második felében a Pécs környéki bányászat jelentősége miatt a város is fejlődésnek indult.

 

A kiegyezés utáni évtizedekben jöttek létre a város korszerű iparvállalatai: az Angster féle orgonaépítő műhely, a Littkei Pezsgőgyár, melynek öt emelet mély pincerendszerében bort tárolnak, a Hamerli Kesztyűgyár, és a Zsolnay Porcelángyár, valamint a dohány és sörgyártás.

 

Pécs régi kultúrával rendelkező művelődési központ. 1774-ben már közkönyvtár működött, 1923-ban megnyílt a Pécsi Tudományegyetem. 1904-ben alapították a Janus Pannonius Múzeumot, a Nemzeti Színház és a Kamara Színház mellett nyáron Szabadtéri Színpad is működik. A város üdülőközpont, ezen kívül a mecseki túrák kiindulópontja.

 

Pécsnek három kerülete van. Közülük a II. került a régi Pécs, az ősi belváros, melyet a középkorban városfal övezett. Központja a mai Széchenyi tér. A mecseki oldal felé fokozatosan emelkedő részen van a Gazi Khasim Dzsámija áll, ma katolikus templom a 22 méter magas félgömb kupolával. Pécs számos török kori emléke közül nevezetes még a mai kórházkápolna: Hasszán Dzsámija, közvetlenül mellette álló minarettel. Ezen kívül egy nyolcszögletű sírkápolna: Idrisz Baba türbéje.

 

A Dóm téren áll a jellegzetes négytornyú székesegyház a XI. századból. A székesegyház mellett találhatók az ókeresztény temető földalatti maradványai. A régi várfal egy része a Barbakán (körbástya) még mindig áll.

 

A város megannyi látnivalója közül kiemelkedik a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay Kulturális Negyed, ahol a legtöbb időt töltöttük.

Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a XIX-XX. században. Világhírű kerámiagyáruk területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen. Összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat. A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában, nem beszélve a hangulatos kávézókról, kézműves boltokról és magas minőségű éttermekről.

A tavalyi évben a Negyedben nyílt meg az 1861 Kesztyűmanufaktúra. Az 1861 Kesztyűtörténeti Kiállításán a látogatók megismerkedhetnek a kesztyűkészítés kezdeteivel, a Hamerli és a Hunor Kesztyűgyárak történetével. A kiállítás interaktív eszközökkel mutatja be a pécsi kesztyűgyártás legfontosabb eseményeit, személyiségeit, és helyszíneit. A kesztyűmanufaktúra területén bepillantást nyerhetünk a kesztyűkészítés folyamataiba, ahol a kiváló képzettséggel rendelkező szakemberek munkája által lépésről-lépésre bemutatásra kerül a hagyományos manufakturális kesztyűkészítés összes fázisa.

 

A városban töltött 2 nap alatt igyekeztünk megtekinteni a csodálatos nevezetességeket, műemlékeket, melyek látványa nagy élmény volt számunkra. Még reméljük lesz lehetőségünk a szép természeti környezetet bejárni, mivel a mostani kirándulásunkhoz nem kedvezett az időjárás.

 

Írta: Mátrai Ferencné és Mátrai Zsuzsa klubtagok

Fotókat készítette: Mátrai Zsuzsa klubtag

 

A mappában található képek előnézete 2016.05.14 Pécs

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.