Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Munkács vára

A MUNKÁCSI VÁR TÖRTÉNETE

 

A közelmúltban kis csapatunkkal Ukrajnában jártunk. A kiránduláson láthattuk a munkácsi várat, az ungvári várat, Ungvárt, Beregszászt, és a Vereckei-hágót.

 

Munkács Kárpát-Ukrajna területéhez tartozó, főként magyar lakosságú város. Jelentős a fa-és bútoripara, valamint a dohány és élelmiszer termelése. Középiskolái vannak, és szép színházzal rendelkezik. Itt született Munkácsy Mihály. A 13. században alapított vára ma is áll. De az alapítás pontos időpontja ismeretlen. Az első írások már a 11. században említik.

A történelmi és hadiépítészeti műemlék, a középkori erődépítészet egy jelentős példája, melyben különböző korok stílusai egyesülnek. A közel 14.000 négyzetméter alapterületű vár 68 méter magas vulkanikus eredetű dombon áll.

Három várrész alkotja. Ezek különböző magasságú teraszokon helyezkednek el, a legrégebbi a hegytetőn lévő felső vár. A 18. század elején létezett egy torony, amely a kaput védte és az utat, a várhegy nyugati oldalán.  Az út megmaradt, de a tornyot a 20. század elején lerobbantották, csak az alapjai maradtak meg. A várrészek három méter vastagságú kőfallal, valamint 10-12 mély szárazárkokkal vannak körülvéve. A várat nyolc hatalmas bástya védelmezte, melyek a vár mindhárom részében megtalálhatóak. A felső vár a mindenkori várúr lakóhelyéül szolgált. Az udvara mindenütt zárt, 2-3 szintes épületekkel. Itt voltak a fejedelmi lakosztályok, és itt található a várkápolna is.

Kezdetben Árpád-házi királyoké volt a vár, Később a 14. századtól az Anjou uralkodóké, Károly Róbert, Nagy Lajos birtokolták. A vár a kereskedelmi és hadi utak védelmét látta el. 1396-1414 a várat a litván Korjatovics fejedelem birtokolta, akinek Zsigmond király adományozta azért, hogy a litván fejedelemségre befolyást gyakorolhasson. Korjatovics jelentősen megerősítette a várat.

1629-1711 között a Rákócziak birtokába került a vár, melyet I. Rákóczi György a fejedelemség központjává tette. Halála után özvegye, Lórántffy Zsuzsanna folytatta a vár átalakítását. 1649-ben II. Rákóczi György tárgyalásokat folytatott az ukrán vajdával egy lengyelországi közös hadjáratról.

1680-ban Zrínyi Ilona, II. Rákóczi György fiának, I. Rákóczi Ferencnek özvegye lett a munkácsi vár úrnője, aki Thököly leverése után még két évig hősiesen védte a várat a császári seregek ellen. Ez volt a vár történelmének leghosszabb ostroma. Egész Európa figyelemmel kísérte az eseményeket. Ennek a küzdelemnek elismeréséül a szultán által küldött dombormű került a felső vár falára, amely Zrínyi Ilonát ábrázolja.

A várat csak árulás jutatta az ellenség kezére. A kapituláció után I. Lipót átalakíttatta a várat, mely a császári birodalom keleti részének legerősebb erődévé vált.

1703-1711 között a vár a magyar szabadságharc fellegvára lett. Innen irányította II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona fia a szabadságért vívott harcot, melyben jelentős szerepet játszottak a ruszinok – ukránok is. A kurucháború után ismét Habsburg kézre került a vár és lassan elveszítette katonai jelentőségét. 1782-ben II. József parancsára a Habsburg birodalom börtöne lett. 100 év alatt több mint 20.000 ember raboskodott itt. köztük Kazinczy Ferenc is.

 

1896-ban bezárták a börtönt. A vár fokozatosan hanyatlani kezdett, egyre jobban romosodott.

1919-1938 között Kárpátalját a Csehszlovák Köztársasághoz csatolták. A várban akkor hadsereg tartózkodott. A II. világháborúban Kárpátalja már Magyarországhoz tartozott és akkor magyar katonák voltak a várban. A II. világháború után Kárpátalja egyesült Szovjet-Ukrajnával, és akkor szovjet katonák foglalták el a várat.

Idővel szakközépiskola nyílt a várban, és múzeumok. Jelenleg helyreállítási munkálatok folynak. Egyre nagyobb idegenforgalmi jelentősége van. A vármúzeumi, néprajzi, képzőművészeti, természetrajzi kiállítások vonzzák a turistákat, sok-sok ezer látogatója van.

Forrás: Vaszil Cyhák idegenvezető

A saját kirándulásról írta és a forrásanyagból összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

A mappában található képek előnézete 2016.02.22 Munkács vára