Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Meinig túra 2016

MEINIG ARTÚR EMLÉK-KIRÁNDULÁS

 

A Meinig Artúr emlékére rendezett budapesti kiránduláson részt vett Gödöllőről több tagunk.

 

Budapest első fénykora a Kiegyezés és az I. világháború közötti időszak. Nagyrészt ekkor épültek fel a belső kerületek, és ekkor születtek meg a legfontosabb középületek (Parlament, Bazilika) és lakóépületek is, amelyek máig a város büszkeségeinek számítanak. Ekkor dolgozott Magyarországon hazai neobarokk (eklektika) legnagyobb mestere, a német Meinig Artúr.

 

Meinig Artúr (1853-1904) építész Waldheim-ben született. Drezdában tanult, Bécsben Fellner és Helmer műtermében dolgozott. 1883-tól Budapesten élt. Újbarokk stílusú paloták egész sorát építette a fővárosban (Wenckheim, Emmer, Hunyady, Gerliczy-palota stb) és számos vidéki főúri kastélyt. Egyike volt annak a 10-15 építésznek, akik Budapestből világvárost építettek: a hatodik legnagyobbat - legfontosabbat a korabeli Európában.

 

Klubtársaink kirándulás során megismerkedtek a Stefánia és a Wenckheim paloták történetével és felépítésével, és emellett megtekintettek hat további épületet, melyek szintén Meinig Artúr munkáját dicsérik. Ezek a következők: Radvánszky palota, Bankpalota, eklektikus lakóház, Tengerész-palota, neorokoko lakópalota, Nemzetgazdasági Minisztérium épülete, Gróf Károlyi Tibor bérpalotája.

/Forrás: Meinig Artúr emlékezete Budapesten - programleírás/

 

„Elsőként a gyülekező helyszínéül is szolgáló Stefánia Palotát tekinthették meg a résztvevők. Meinig Artúr életművének emblematikus épülete 1949 óta a Magyar Honvédség tulajdona. A gondos megőrzésnek köszönhetően az egykori főúri kaszinó termeit szinte eredeti állapotukban tekinthették meg a látogatók. A Honvéd Kulturális Központ szakértője által vezetett palotalátogatás befejezéseként az egykori játékteremben elfogyasztott kávé és tea stílusos zárása volt a békeidőkbe visszarepítő idegenvezetésnek.

A túra második felében Szécsei József idegenvezető mindenre kiterjedő, érdekes előadásával fűszerezett városnézés vette kezdetét. A résztvevők busszal és gyalogosan közelítették meg a Meinig tervezte épületeket. Bérházak, egykori főúri paloták és közintézmények követték egymást a látnivalók sorában. Befejezésként a Nemzetgazdasági Minisztérium épületének bemutatására került sor. Igazi kuriózumként az épület belsejének megtekintésére is lehetőséget biztosítottak a minisztérium munkatársai.

A majdnem fél napos program több mint 40 résztvevője új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva, elégedetten távozott a kirándulás végeztével. A szervezők a nagy érdeklődésre és a program sikerére való tekintettel júniusra újabb túrát terveznek."

/Forrás: Honvéd Kulturális Központ facebook oldala/

 

Írta, és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

Fotók: Erdő Judit klubtag

 

A mappában található képek előnézete 2016.04.10 Meinig túra

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.