Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Kirándulás Börzsönybe

Kirándulás Börzsönybe

 

Egy szép napsütéses tavaszi napon, húsvét előtt, a Börzsönyben voltunk kirándulni.

 

Az útvonalunk Drégelypalánk – Márianosztra –Nagybörzsöny – Szokolya – Zebegény – Kismaros – Dunakanyar – Vác. Szinte hihetetlen, hogy mekkora utat jártunk be, és mennyi érdekességet, szépséget láttunk!

 

Drégelypalánkon a vár romjait, és Szondi György várkapitány emlékművét tekintettük meg.  Szondi György 1552. július 9-én halt hősi halált, aki 146 katonájával védte várát Hádim Ali budai pasa 12 000 fős oszmán seregével szemben. A háromnapos ostrom után ugyan a nógrádi erődítmény elesett, az utolsó emberéig küzdő Szondi azonban a török háborúk egyik legvitézebb harcosaként örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

 

Márianosztra kis település a Börzsönyben. A vulkáni kúpok és a szép erdők övezte festői medence több mint 700 éve lakott települést rejt. I. Lajos király Mária tiszteletére 1352-ben kedvelt pálosainak kolostort és kegytemplomot építtetett. A templom középkori kövein a nagy király szentté avatott leánya, Hedvig is járt. Emlékét a kegytemplomban oltár őrzi. A kegytemplom és kolostor történetén keresztül nyomon követhetjük történelmünk nagy eseményeit, viharait.

 

Nagybörzsönyben megtekintettük az Szent István templomot, mely Dunakanyar legszebb Árpád-kori temploma. A kőkerítéssel körülvett ódon hangulatú épület a magyar építészettörténet egyik gyöngyszeme. A kicsiny épületet a falu magyar lakosai építették a XIII. században, kőkerítéssel csak később 1632-ben vették körül. A kis templom meglepő módon, viszonylag sértetlenül vészelte át az évszázadokat, még a törökök sem bántották, sőt megtűrték a vallás gyakorlását. Szerencsére a későbbi időkben sem alakították át az épületet, így szinte változatlan formában őrzi román stílusát. A kőkerítésen belül, a templom körül, egykor temető volt. A templom belseje teljesen egyszerű, a dísztelen belső térben középkori hangulatú félhomály uralkodik. A falakon még halványan láthatók az eredeti freskómaradványok, felszentelési keresztek. A kis szentély északi falán a bányásztemplom régi 1700 körül készült oltárképét helyezték el.

 

Nagybörzsönyben még volt időnk megtekinteni a tájházat. A négy helyiségből álló ódon házban több apró kiállítás mutatja be a település utóbbi évszázadait.

 

Szokolya híres szülötte Mányoki Ádám (1673-1757), a barokk kimagasló magyar portréfestője. Többek között ő készítette II. Rákóczi Ferenc fejedelem legismertebb két portréját.

 

Zebegény, Kismaros és a Dunakanyar voltak a következő látnivalók. Nagy sétát tettünk a csodálatos természetben.

 

A kirándulásunk utolsó állomása a történelmi emlékekben gazdag Vác volt. Vác számos nevezetességének megtekintése több napot igényelne, nekünk a mai napon csak a Duna-parti sétányon való gyönyörködés adott szívet melengető érzést!

 

Felejthetetlen volt számunkra ez a szép kirándulás!

 

Írta: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Kirándulás Börzsönybe

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.