Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Hortobágyi kirándulás

Hortobágyi kirándulás

A Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület korábbi terveink szerint június 20-án kirándulást szervezett a Hortobágyi Nemzeti Parkba.

Kora hajnalban keltünk és indultunk vonattal Gödöllőről.

Népes csoportunk - 42 fő - bizakodással tekintett erre a napra, hiszen mindenki a megjósolt esőtől tartott. Ám úgy látszik a szerencse mellénk szegődött, s kellemes, igazi kiránduló idő kerekedett.

A sok-sok látnivaló közül mi a vadasparkot és a madárkórházat látogattuk meg.

A vadaspark a valaha a Hortobágy területén élt, s többnyire az óta kihalt, vagy már itt rég nem élő, és az esetleg még fellelhető fajokat mutatja be.

A pelikánok, vadlovak, rekonstruált őstulok, fakókeselyű, szürke farkas és még sok-sok más állat látványa mindenkit elbűvölt, és elgondolkodhatott azokon a civilizáció okozta változásokon melyek hatására az élővilág egyre csak szegényedik.

Az országos hírű madárkórház sérült madarakat gyógyít. Legtöbbször elektromos sérülést szenvednek a vezetékektől, vagy mérgezés, közlekedési baleset áldozatai, sőt elég gyakoriak a lőtt sérülések is.

A kórtermek üvegfalait úgy készítették, hogy csak a látogatók láthatnak be, a lábadozó madarak bentről nem észlelik a kíváncsiskodókat.

A gyógyulás, rehabilitáció, a vad környezethez szoktatás után a legtöbbjük visszakerül a szabad természetbe.

A madárkórház egyik kedvence az a beszélő holló, aki nem beteg, viszont otthonra lelt ezen a helyen. Nem tudni hol, kitől tanult meg beszélni, de hangszíne, kiejtése tökéletesen emberi.

A róla készült videó -halló Negró-, vagy Hortobágy Madárkórház Negró címszavak alatt megtekinthető az interneten.

A Nemzeti Park munkatársai mindkét helyen szakszerű vezetést, tájékoztatót tartottak számunkra, melyek során nemcsak szakmai ismeretükről, hanem igazi, a természet, az állatok iránti szeretetükről is meggyőződhettünk.

                                                    Hajnal Irén klubtag, idegenvezető

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2015.06.20 Hortobágy

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.