Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Esztergom-Párkány

2017.09.27

Kirándulás Esztergom-Párkány

 

 

Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület Hajnal Irén szervezésében ebben az évben ismét ellátogatott hazánk egyik legrégibb történelmi múltú városába, Esztergomba.

 

Kissé felhős reggelen indultunk, de szerencsére ragyogó napsütésben érkeztünk Esztergomba, ahol a számtalan látnivaló közül az esztergomi bazilikát tekintettük meg.

 

Az esztergomi várhegy államalapításunk óta fontos szerepet tölt be a magyar történelemben. Kiemelkedő jelentőségét, fontosságát az évszázadok viharai és csapásai sem csökkentették. Része van ebben a Duna-kanyar fölé emelkedő festői fekvésének, dombok övezte természeti szépségének csakúgy, mint azoknak az épületeknek, amelyek hol világi, hol egyházi központtá emelték. Könnyen megközelíthető és mégis elszigetelt, jól védhető, ünnepélyes hatású, de természeti adottságai révén vonzó és feloldást nyújtó  tájegység. Nem meglepő, hogy előbb a magyar uralkodók székhelye, majd a magyar katolikus egyház legfőbb központja lett. (Forrás: bazilika-esztergom.hu)

 

Megcsodáltuk első királyunk székhelyét, a bazilika monumentális épületét, kincseit.

A bazilika felfedezése után átmentünk Párkányba, a királyi vár, a bazilika látványa erről az oldalról volt a legcsodálatosabb.

Párkányban ismét megkóstoltuk a középkori paraszt étterem jelenkori, ám középkori méretű étkeit, ahol  nem csak az ételek, de a stílus is válogatottan, ízesen középkori: például amikor

kissé megsürgettem az ételeket, mert már éhesek voltunk a válasz eképpen hangzott:

 „Te nem tudod azt, hogy meg kell fognyi, koppasztanyi, megsütnyi - ne nyafogjá, üjj a valagadra!"Hát így hangzott a válasz. Mit tehettem - vártam a ...-on. 

Szerencsére nemsokára megérkeztek az embert próbáló adagok - fotók mellékelve! - s megehettük kézzel-lábbal, mert se kanál se villa - az itt tilos!

Jóllakva és a "maradékokkal”megrakodva vidáman indultunk vissza Gödöllőre.

 

A kirándulásról készült fotók megtekinthetők:

https://photos.app.goo.gl/Qlj1Gxz0FjYDNzXS2

 

 

Írta: Hajnal Irén idegenvezető

Forrás: bazilika-esztergom.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.