Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Élménybeszámoló - Advent Budapesten

ADVENT BUDAPESTEN

SZENT ISTVÁN BAZILIKA ÉS A KARÁCSONYI VÁSÁR

 

 

2018.12.11-én a gödöllői nyugdíjasok kirándulni mentünk Budapestre a Szent István Bazilikába és az Adventi Vásár megtekintésére Hajnal Irén idegenvezető szervezésében.

 

Az összes nyugdíjas klubból összesen 120 fővel vettünk részt. A Honvéd Nyugdíjas klub tagjai közül is több mint 30-an voltunk jelen.

 

A nagy létszám miatt a csoportunkat 3 részre osztották, és a bazilika látványosságait, a templomot, a kincstárt és a kupola magasságában lévő kilátó teraszt a csoportok eltérő sorrendben nézhettük meg. 

 

A mi csoportunk, a Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai a templomban kezdtünk. Itt Sarkadi Mónika idegenvezető ismertette a templom történetét. Elmondta a 3 tervező és az 56 évig tartó építés során bekövetkező érdekesebb eseményeket, a bazilika sérüléseit a háborúban, illetve a nemrég befejeződött felújítás eredményeit. Kiemelte, hogy a bazilika már az építése során is tudatosan magyar nemzeti érzületek megtestesítése érdekében épült magyar tervezők, magyar művészek és magyar vállalkozók kivitelezésében. A belső díszítést biztosító művészi freskók, festmények és színes üveg ablakok is a magyar szenteket, magyar vallástörténeti alakokat és eseményeket ábrázolják.

 

Ezután a panoráma teraszról körülnézhettük a várost madártávlatból. Közepes szerencsénk volt, mert bár a látogatás napján borús volt az ég, és néha enyhén szemerkélt is  az eső, de az előző napon átfutó hidegfront kitisztította a levegőt és a tiszta levegőben messzire is tisztán láttuk a budapesti panorámát.

 

A terasz után következett a kincstár. Itt az egyházi ereklyéket, miseruhákat és a szertartásokhoz használt díszes eszközöket lehetett megnézni.

 

A bazilika látogatás két órája szinte elrepült a sok látvány és érdekesség megtekintése közben, de kicsit elfáradtunk. Mi egy rövid pihenőre beültünk a padsorokba.

 

A bazilika megtekintése után az Adventi vásár megtekintése nem szervezett formában történt. A mi kis csoportunk végigsétált a Bazilika előtti téren lévő vásári területen. Kisétáltunk a Dunapartra az Akadémiáig. Villamossal átmentünk a Kossuth térre. Láttunk az Országzászlónál egy őrségváltást. Illetve fotózkodtunk a Parlament előtti fenyőfánál is.

 

Ez alatt az este is leszállt a városra. Mindenütt kigyulladtak a karácsonyi dekorációk fényei.

Ezzel az emlékkel indultunk haza Gödöllőre.

 

 

Írta: Lányi Aladár nyá. őrnagy, klubtag

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.