Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zrínyi Miklós (1508-1566)

450 éve történt

 

Zrínyi Miklós (1508-1566) szigetvár hőse, horvát bán volt 1542-1556-ig. Ezen idő alatt szüntelenül harcolt a terjeszkedő török hatalom ellen. 1561-től Szigetvár kapitánya lett.

 

1566 augusztusában I. Szulejmán szultán százezres hadával ostrom alá vette a várat, melyet Zrínyi Miklós 2500 emberrel védett. Augusztus 9-én szakadatlanul tartott az ostrom, a 600 főre leolvadt védősereg fokozatosan a belső várba szorult.

 

Miután a Bécs védelmére Győrnél felsorakozott császári seregektől segítséget hiába vártak. A hosszan tartó szárazság kiszárította a vizesárkokat és a mocsarakat. A lángokban és romokban álló várból Zrínyi 1566. szeptember 5-én kitört seregével a törökökre, és a harcokban mindegy szálig hősi halált haltak.

 

Hősiességüknek maradandó emléket a költő-hadvezér Zrínyi Miklós (1620-1664) állított a Szigetvári veszedelem című eposzában. Zrínyi kirohanása több festményt - a leghíresebb Székely Bertalané (1879-1885, Déri Múzeum, Debrecen) - és irodalmi alkotást ihletett, Mikszáth Új Zrínyiászában a nagy előd és a törpe utódok szembeállításával mondott ítéletet saját koráról. A hős várvédők tiszteletére minden év szeptemberében megemlékezést tartanak Szigetváron, ahol 1994 óta magyar-török emlékpark is áll, benne Szulejmán és Zrínyi szobrával. A szultán belső részeit Szigetvár mellett temették el, és föléjük szentélyt emeltek. Tavaly decemberben jelentették be, hogy a szigetvár-turbéki szőlőhegyen minden valószínűség szerint megtalálták a sírhelyet, az egykori mauzóleumot, valamint egy oszmán kori települést. A helyszínen jelenleg is folynak az ásatások.

 

A Zrínyi ünnep Szigetvár város legnagyobb rendezvénye. Rendkívül sok és változatos program várja az ünnepre látogatókat. Szombaton és vasárnap a várban hagyományőrző csapatok hadi játékokkal, végvári katonák tábori életével, a középkori várlakók mindennapjaival ismertetik meg az érdeklődőket. Szigetvár városa nagy szeretettel várja a látogatókat a Zrínyi Emlékünnepségen. Legyen Ön is részese az eseményeknek!

 

Mi is fejet hajtunk a szigetvári hősök emléke előtt.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.