Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zita császárné és királyné (1892-1989)

Május 9. Zita királyné születésnapja

 

1892. május 9-én született Zita császárné és királyné, dr. Habsburg Ottó, Gödöllő város díszpolgárának édesanyja, IV. Károly császár és király felesége.

 

Zita 1892. május 9-én született Olaszországban. Apja Róbert pármai herceg, anyja Mária Antónia portugál infánsnő. IV. Károly császárral 1911. október 21-én házasodtak össze és az I. világháború közepén léptek trónra.  1916. december 30-án koronázták meg őket Budapesten.  A koronázás előtt a királyné saját kezűleg javította ki a magyar koronázási palástot, a koronázási esküt pedig magyarul tette le.

 

A háború alatt Zita kórházakat látogatott, katonákat ápolt, árva gyerekeket pátyolgatott. Megtanulta elkészíteni a csirkepaprikást, amit a magyarok igen nagy gesztusnak értékeltek. Közben gyermekeit nevelte.

 

A háború után 1918-ban felbomlott az Osztrák-magyar Monarchia. IV. Károlyt megfosztották uralkodói jogaitól, vagyonától, és száműzték őt és a családját az országaiból.

 

1922.áprilisában elhunyt IV. Károly, Zita ettől kezdve élete végéig feketében járt. Gyermekeivel szegénységben élt, éveken át a magyarországi birtokaik bevételéből csurrant-cseppent nekik.

 

1929-ben Belgiumba költöztek, innen a II. világháború miatt az Egyesült Államokba, majd Kanadába mentek.

 

Zita királyné élete utolsó évtizedeit Svájcban, a Zizers község apátságában kialakított idősek otthonában töltötte. Bár 30 kilométerre élt az osztrák határtól, Ausztriába egy törvény értelmében mégsem utazhatott be, mert soha nem mondott le a trónigényéről. Azt vallotta: „Egy uralkodó soha nem mondhat le a trónról. Trónjától megfosztani lehet, uralkodói jogait megvonni tőle lehet. Ez rendben van, mert ez erőszak! De ez nem kötelezi arra, hogy elismerje: elvesztette uralkodói jogait!”

 

Az osztrák kormány végül 1982-ben kilencven évesen, hat évtized után megengedte, hogy egykori birtokának földjére léphetett. A 640 éven át uralkodó Habsburg dinasztia utolsó koronás asszonyát 97 éves korában 1989. március 14-én érte a halál.

A családi hagyomány szerint szívét a Muri Apátságban helyezték el, ott ahol férje szívurnája is van. Teste Bécsben a kapucinus kriptában nyugszik 150 Habsburggal együtt.

 

1989. április 1-jei esős napon százezrek álltak az utak mentén, Bécs a legnagyobb pompával búcsúzott Zita volt osztrák császárnétól és magyar és cseh királynétól. Koporsóját hatlovas hintó húzta, királyok, hercegek lépdeltek mögötte, a temetésen pedig felolvasták II. János Pál levelét - aki dacolva a rangok használatát tiltó osztrák törvényeknek - császári és királyi fenségnek szólította Zitát, aki bár ténylegesen csak két évig uralkodott, egész életében királynénak, császárnénak tekintette magát.

 

Zita királyné unokája és Habsburg Ottó fia, György, Sóskúton él családjával.

 

A sóskúti udvarházat olyan színűre festették, mint amilyen a schönbrunni kastély. Habsburg György mindig kedves vendég édesapja, Habsburg Ottó gyermekkorának színhelyén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.