Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Természet sorozat - November

 

"Közel a tél, tudd meg ember, kórót zörget a november" mondja a régi rigmus, ha a mezők aszú füvén maga előtt hajtja, kergeti a kék iringónak, a tüskés ballangónak, más néven az ördögszekérnek tövéről leszakadt lombtalan hajtását.

Meg-megzörren a szikáran álló erdei mácsonya ösztövér kórója, tövises szárán tetőzik virágának megszáradt emléke. A régi időkben a posztómívesek, a takácsok használták - vele csapkodták, bolyhosították a posztót. Mostanában színesre festik termését, így illesztik a téli csokrokba.

                           --------------------------------------------

Az állatok megkezdik téli álmukat. Szájával összehordott avar-levél-mohafészekben összegömbölyödik, és ha nem zavarják hetekig is képes így aludni a sün. Álma eléggé éber, ha megérintjük, vagy vackát megmozgatjuk, könnyen felébredhet. Ne zavarjuk téli nyugalmában!

                             ----------------------------------------------

Vannak ébren maradók is: - a talajban ilyenkor szorgalmasan gyűjti táplálékát a vakondok. Naponta 10-12 dkg lárvát, rovart is megeszik. Így évente legalább 30-35 kg-ot is elpusztíthat. Ehhez képest kártétele, amit túrásaival okoz rendkívül csekély. Örüljünk, ha megtelepszik, és ne üldözzük. Télen mélyebbre ássa járatait. A vacok központja egy-egy nagyobb földkupac alatt van, körülvéve szellőzést biztosító járatokkal.

Télen szélcsendben a mozdulatlanul fekvő vaddisznókondát már messziről észre lehet venni. A leheletükből, testük kigőzölgéséből származó párák kicsiny ködfelhőként lebegnek felettük.

                       _____________________________________

Ha gazdag volt a nyár és az ősz, az erdő-mező lakóinak nagyobb esélyük lesz a közelgő hideg tél átvészelésére.

 

Írta: Hajnal Irén

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.