Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Természet sorozat - Május

A természet naptára  -  május hava

 

Május – tavaszutó, az év legszebb hónapja. Megújul a természet, új élet kezdődik.

 

Kertjeinkben a pompázatos virágú orgonák bódító illata terjeng. Nálunk először a törökök ültették. Eleinte féltve őrizték ezt az illatos szép virágú cserjét, s csak később vált széles körben ismertté. Számtalan fajtája van, a legtöbb lilás színű, de a kerti fajták a hófehértől a sötét feketés-liláig terjednek, sőt még sárga színűek is vannak.

 

Kiskertek, parkok ékeskedő díszei a tulipánok. Régies magyar nevük „tulipánt”. Viráguk népművészetünk leggyakoribb motívuma. Vad fajai Közép-Ázsiában élnek, onnan kerültek nemesített változatai Európába. A tulipántermesztés üzletté is vált – egy-egy ritka hagymáért hatalmas összegeket is fizettek. A fehértől a feketéig – a kék kivételével- minden színben pompáznak.

 

Madárdaltól hangos az erdő – fiókák próbálgatják szárnyaikat.

 

Az odúkból itt-ott apró kíváncsi mókuskák leskelődnek.

 

Csíkos malackáit féltve őrzi a vaddisznó. Ilyenkor bizony veszedelmes is lehet.

 

A bozótosokban pettyes őzgidák lapulnak. Ha rájuk találunk, hagyjuk ott, hiszen

mamájuk nemsokára visszatér, s megzavarhatja az idegen, emberi illat.

 

Napjaink már egyre melegebbek, ám jönnek a fagyosszentek  -  Pongrác, Szervác, Bonifác és még Orbán is -  amikor hirtelen hűvösre fordul az idő, sőt még fagyhat is. Tönkretehetik a sarjadó rügyeket, a bontakozó gyümölcsöket, palántákat.

 

Ha fagyosszentekkor nagy a hideg, rossz lesz a termés, de ha esik az eső, zöldellik a mező, s a megújuló természet epedve várja már az aranyat érő májusi esőket.

 

Írta: Hajnal Irén klubtag

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.