Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Természet sorozat - Február

2017.02.01

 

F E B R U Á R

 

Január, február itt a nyár - tartja a régi mondás. Vagy talán mégsem?

 

Népi megfigyelésünk szerint, ha téli álmából felocsúdva a mackó kibújik barlangjából, de meglátja az árnyékát, akkor rögvest vissza is cammog, hiszen tudja, hosszú lesz még a tél. Ám ha nem - kinn marad, mert jön az enyhülés.

 

Ablakainkat most még muskátlik helyett jégvirágok díszítik, s a ködös téli napokon csak álmodozhatunk a már valahol bizonyára közelgő tavaszi napsugárról.

 

Kertünk madarai fázósan gubbasztanak, mindent hótakaró borít. Ilyenkor kell csak igazán segítenünk nekik. Az etetőkbe kirakott eleség átsegítheti őket ezen a nehéz időszakon.

 

Táplálék után keresgélve olykor-olykor egy-egy ritkább madárfaj is megjelenik: az égszínkék tollazatú kékcinege, a kis ökörszem, sőt még az éhes szajkók is közelebb merészkednek.

 

Az első napsugarak hatására már a hónap közepén kibújik földalatti barlangjából az igen ritka kis kecses testű téltemető virág. Ő már tudja - a tél bárhogy erőlködik is, bizony már az utolsókat rúgja.

 

Őt követi a kora tavasz jelképe a hóvirág. Ha kidugja fejecskéjét, reményt és bizakodást nyújt, hiszen ez már majdnem a tavasz.

Írta: Hajnal Irén klubtag    

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.