Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Természet sorozat - Április

            A természet naptára – Április

 

Április Szent György hava.

 

Szent György egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert. Az egyház vértanúként tiszteli.

 

24-én Szent György napján hajtják ki az állatokat téli szállásukról a legelőre, s az erdei tisztásokon pedig megjelenik a fehérlő, ízletes szentgyörgygomba.

 

Április a "bolondok" hónapja is, utalván a legtöbbször igen szeszélyes időjárásra. Bizony előfordulhat fagy, hóesés, de zápor, villámlás is.

 

A húsvét előtti virágvasárnapon a templomban barkát szentelnek. A szentelt barkának régen mágikus jelentést tulajdonítottak: távol tartotta a háztól a bajt, a rosszat.

 

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet a Hold állásának megfelelő időben tartanak. Virágpompában tobzódik a természet.

 

Az aranyvesszők sárguló virágözöne, az alma-, körte-, barackfák virágai szorgos rovarok százait várják, csalogatják. A tarka lepkék, fürge gyíkok, lomha földi giliszták mind-mind a megújuló életet hirdetik a tél viszontagságaitól megfáradt embereknek. Kertünk madarai építik, csinosítják fészkeiket, megkezdik a tojásrakást. Ezért ebben az időszakban még szükség van az etetésre, hiszen a természet tartalékai már kimerültek. Ha etetjük őket csapatosan jelennek meg az etetőkben a cinkék, tengelicek, zöldikék. A hónap vége felé már a pacsirta vidám éneke tölti be a mezőket, s velünk együtt örül a szép kikeletnek.

                               

Írta: Hajnal Irén klubtag

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.