Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Révész András (1909-1996)

Révész András (1909-1996)

 

Húsz éve 1996. március 29-én 87 éves korában hunyt el Révész András történész, a szociáldemokrácia első történésze, a hazai és nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyisége, akit a Gödöllői Városi Temetőben helyeztek örök nyugalomra.

 

A sírjánál beszédet mondott Fritz Marsh, az Osztrák Szociáldemokrata Párt képviselője, Kósáné Kovács Magda, a magyar országgyűlést Gál Zoltán elnök képviselte.

 

Révész András tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán végezte. Tizennyolc évesen belépett a Magyar Szociáldemokrata Pártba. Még egyetemi évei alatt – 1929-ben – lett a székesfőváros hivatali alkalmazottja, ahol jó másfél évtizedig szociálpolitikával foglalkozott, hét évig volt az Árvaszék gyermekvédelmi osztályának, később a kórházi osztálynak a munkatársa. Munkája mellett nagy szakértelemmel gyűjtötte és rendezte a párt dokumentumait. Ezen kívül elvállalta a magánalkalmazottak szakszervezeti tagjainak jogi képviseletét.

 

1945-ben a Budapesti Városházán főjegyzői állást töltött be. De ellenezte a két párt egyesülését, állásából eltávolították és bebörtönözték. 1955-ben, szabadulása után segített újjászervezni a Magyar Szociáldemokrata Pártot.

 

1956-ban főtitkárhelyettesnek választották meg. 1975. november 25-én Bécsben részt vett a Szociáldemokrata Pártok Internacionáléján. A rendszerváltás után a Független Szociáldemokrata Párt tiszteletbeli elnökévé választotta. Mint a szegények ügyvédje a vállalatoknál jogsegély- szolgálati munkát végzett. Jó kapcsolatokat alakított ki az európai szociáldemokrata pártokkal.

 

A munkásmozgalomban végzett áldozatos munkáját több osztrák és magyar hatóságok magas állami kitüntetéssel honorálták.

 

Fia, Révész T. Mihály, mint jogtörténész az ORTT első elnöke volt, 2005-2010-ig pedig a Gödöllői Királyi Kastély (KKHT) ügyvezető igazgatói tevékenységét látta el.

 

Révész András emlékét megőrizzük!

 

Írta: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Révész András (1909-1996)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.