Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mi az a földtan?

Országos Földtani Múzeum

 

A Magyar Állami Földtani Intézet, Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete 1869-ben létesült Magyar Királyi Földtani Intézet néven.  Alapító Okiratát az uralkodó, Ferenc József látta el kézjegyével.

Fő feladatai: az ország területének geológiai feltérképezése, alapadatok szolgáltatása a gyakorlati célú kutatás, a tervezés és a döntéselőkészítés számára; vízföldtani, környezetföldtani, agrogeológiai, geokémiai, vízkémiai, mérnökgeológiai és egyéb gyakorlati célú kutatások, fejlesztések végzése, céltérképek, földtani modellek készítése; ásványi nyersanyagkészletek kiértékelése, új nyersanyagkutatási lehetőségek feltárása, hatástanulmányok készítése, földtani adatbázis fenntartása és fejlesztése.

A múzeum  1900-ban felavatott magyaros szecessziós stílusú műemlék épületét Lechner Ödön tervezte.

A földtan (geológia) a Föld anyagi és szerkezeti felépítésével, fejlődésével, és az élővilágnak, a földtani változásokat kísérő kialakulásával foglalkozó tudomány.

Van:

  • általános földtan, az általános jelenségeket kutatja
  • dinamikai földtan a külső és belső földtani hatásokat vizsgálja
  • földtörténet a földkéreg, a földfelszín, és az élővilág változásaival foglalkozik
  • rétegtan a rétegek elhelyezkedésének sorrendjével foglalkozik
  • a földrajz a földrajzi kép megrajzolásával foglalkozik.

Az ásványtan, a kőzettan a földtan önálló segédtudománya. Az ásványtan a földkéreg egynemű, szilárd építőköveivel, az ásványokkal foglalkozó tudomány. Az ásványok a természetben közös eredetük alapján, összetartozó, kisebb-nagyobb egységekben, ásványtársulásokban fordulnak elő. Legjelentősebb ásványtársulások a kőzetek. A kőzetek legfontosabb részei a kristályok. A kristályok alaki sajátosságait, belső szerkezetét kutatja a tudomány.

Az előadás után megtekinthettük a Kárpát-medencében és hazánk területén 450 millió év alatt kialakult kristályokat. Hosszú ideig csodálkozással álltunk a vitrinek előtt a szebbnél szebb kristályok láttán. Megismerkedhettünk hazánk területén talált első kőzetet is, amely a múzeum jelképe is.

 

Összeállította, és írta: Mátrai Ferencné klubtag

 

A mappában található képek előnézete Földtani intézet

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.