Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Legnagyobb magyar állami temetések

A legnagyobb állami temetések

 

Néma gyászolók

Influenzában halt meg az olaszországi Torinóban a 92 éves Kossuth Lajos, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezéralakja. Bár tartott a nép hangulatától, Ferenc József császár 1894-ben végül engedélyezte Kossuth hamvainak magyarországi temetését. Nem engedte viszont a hivatalos gyásznapot, a temetésen nem vehetett részt a hadsereg és az államigazgatás tagjai sem. Kossuthot a Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel, majd a mintegy ötszázezres néma, gyászóló tömeg a Kerepesi temetőbe kísérte.

Fesztiválhangulat

II. Rákóczi Ferenc újratemetését Ferenc József már nem sérelmezte. Aláírásával maga szentesítette a fejedelmet elítélő törvénycikkelyek megsemmisítését. 1735-ben a törökországi száműzetésben elhunyt Rákóczi maradványait 1906-ban egy isztambuli templomban exhumálták, majd különvonattal szállították végső nyughelyére, Kassára. Közben több városban megálltak, ünnepségeket, koncerteket, sőt tűzijátékokat rendeztek az útvonal mentén. A temetés óriási költségei viszont közfelháborodást váltott ki.

Mártírsors

Éjszaka, katonákkal temették el jeltelen sírba Borbíró Piroska fedőnéven az 1958-ban kivégzett Nagy Imre miniszterelnököt a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában. A titkolózás olyan sikeres volt, hogy 1988-ban csak több hónapos nyomozással derítették ki, melyik a kormányfő koporsója. Nagy Imrét és mártírtársait 1989. június 16-án a Hősök terén ravatalozták fel a több százezres tömeg előtt.

Szerényen akarta

Valószínűleg már betegen választották miniszterelnöknek Antall Józsefet, aki a kezelések és műtétek ellenére 1993-ban elhunyt. Szerény temetést és sírhelyet akart, példaként Jókai Mór nyughelyét hozta fel: „van egy fejfa, és kész!” – mondta állítólag. Ennek ellenére Antall nagyszabású állami temetést kapott. Az Országház előtt ravatalozták fel, majd ágyútalpon szállították át a Fiumei úti sírkertbe, ahol később hatalmas síremléket kapott.

Kínos emlékezés

Sokakat háborított fel 2006-ban a világ legismertebb magyar futballistája, Puskás Ferenc temetése. Öcsi bácsi koporsóját a róla elnevezett stadion gyepén ravatalozták fel, miközben a lelátón csak pár ezer ember lézengett. A koporsót ezután hat ló húzta ágyútalpon huszárok kíséretében. Előbb a Hősök terére vitték, majd a Szent István Bazilikába helyezték végső nyugalomra. A sajtó sokat rágódott a szertartás költségein?: hivatalosan száznyolcvan millióba került.

 

Forrás: Molnár Richárd Bors újság

 

A mappában található képek előnézete Legnagyobb állami temetések

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.