Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

JELES NAPOK - Március

 

Március 1-én van a Polgári Védelem Világnapja. A polgári jogok a polgári jogrendszer egyik ágazata, az emberi jogok, az állampolgári jogok, amelyek a társadalmi viszonyokat szabályozzák.

 

1817. március 2-án született Arany János, aki költőként a magyar líra halhatatlanja, műfordítóként elsősorban Shakespeare drámáit ültette át magyar nyelvre.

 

1902. március 7-én született Tímár József színművész, aki Az ügynök halála című drámában alakította legemlékezetesebb szerepét.

 

Minden év március 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Nőnap alkalmából a nőket, az egyenlő jogokért vívott harcokra emlékezve.

 

1961. március 10-én hunyt le Kertész Mihály magyar származású amerikai filmrendező. Legismertebb alkotása a Casablanca Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével.

 

Március 15-én ünnepeljük a magyar sajtó napját.

 

Március 21-én van a rasszizmus elleni nemzetközi küzdelem napja. A rasszizmus a tiszta faj kitenyésztésének szükségességét hirdeti. Népellenes, tudományt megcsúfoló reakciós elmélet.

 

1832. március 22-én hunyt le Johann Wolfgang Geothe költő, próza- és drámaíró, a német irodalom óriása.

 

Március 23-án Meteorológia Világnapja van, 24-én az Ifjúság Világnapja, 27-én pedig a Színházi Világnapot ünnepeljük.

 

1827. március 26-én hunyt el Ludwig von Beethoven német zeneszerző, orgona-és zongoraművész, a zeneirodalom egyik legnagyobb alakja.

 

A HÓNAP IDŐJÁRÁSA

 

Mars hadistenről, aki a hagyomány szerint Romulus és Remus apja volt, nevezték el a hónapot. A harci eszközök és lovak tisztításának havában látványosság volt az ősi hadisten papjainak felvonulása. Pajzsokkal vonultak át a városon fegyvertáncot járva.

 

Március idusán (15-én) köszöntötték a tavaszt. Ez alaklomból a 16 életévüket betöltött fiúk felöltötték a férfitógát.

 

Böjtmás (kikelet) havában havazhat, ám Sándor, József, Benedek gyakran hoz meleget.

 

NÉPHIT: amilyen az Ildikó (március 10) ideje, olyan lesz 40 napig. Gergely napja (március 12) ritkán hideg van, sokszor esik a hó. Ha Gyümölcsoltó Boldogasszonykor (március 25) megszólalnak a békék, akkor még hideg lesz 40 napig

 

Írta és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.