Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

JELES NAPOK - Július

J E L E S  N A P O K  –  J Ú L I U S

 

1. Ezen a napon van a Köztisztviselők és az Építészeti Világnap.

 

2. 168 éve, 1849-ben ezen a napon halt meg 34 éves korában Gábor Áron, a népdalban is megénekelt székely kisbirtokos, asztalosmester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje.

 

4. 1927-ben ezen a napon született Gina Lollobrigida olasz filmszínésznő. Legemlékezetesebb filmjei: A párizsi Notre-Dame (partnere Anthony Quinn) és a Királylány a feleségem (partnere Gérard Philipe).

 

11. Ezen a napon van a Népesedési Világnap

 

12. 1892-ben ezen a napon jelentette be Puskás Tivadar az Osztrák-Magyar Monarchia Szabadalmi Hivatalában, majd még 18 országban az új eljárása szabadalmát, mely a mai rádió elődjének számít. 1893. február 15-én indult meg a telefonhírmondó szolgálat Budapesten.

 

21. 1952-ben ezen a napon született Robin Williams amerikai filmszínész, aki a Jó reggelt Vietnám! és a Holt költők társasága című filmekben nyújtott maradandót.

 

24. 1802-ben ezen a napon született Alexander Dumas francia író, akinek a Monte Cristo grófja című romantikus kalandregénye mindmáig megőrizte óriási népszerűségét.

 

26. 1762-ben ezen a napon született Kelemen László színész, fordító, a magyar hivatásos színészet megalapítója, a Magyar Nemzeti Játékszín Társaság alapító tagja, majd vezetője, „az első magyar színigazgató”.

 

27. 1907-ben ezen a napon született Sárdy János színész, énekművész, aki tenorként fellépett az Operaházban és az Operettszínházban is. Nagy népszerűségre tett szert a Mágnás Miska, a Déryné, és a Díszelőadás című filmekben.

 


Összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.