Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

II. világháború vége 1945. szeptember 02.

A II. világháború befejezése

1945. szeptember 02.

 

Japán szerepe a II. világháborúban

 

Az 1929-33-as világgazdasági válság súlyosan érintette Japánt. A gazdasági krízisből az uralkodó osztály a külső hódítások révén akart kilábolni. Kidolgozta az un. Tanaka-tervet, amelynek célját az egész Távol-Kelet feletti uralomban jelölte meg.

1931. szeptemberben háborút kezdett Kína északi részét képező Mandzsuria ellen.

1936. novemberben megkötötte Németországgal az Antikominter Paktumot, amely a Szovjetunió ellen irányult.

1937. júliusban megkezdte a Kína elleni háborút. De Kínát elfoglalni, és az elfoglalt területeken a hatalmát megszilárdítani nem tudta.

1939-ben sikertelen támadást indított Mongólia ellen.

1940-ben aláírta a háromhatalmi egyezményt, így kialakult az agresszív államok háborús blokkja (Németország, Olaszország és Japán).

1941. december 07-én a Pearl Harbor elleni hadüzenet nélküli támadással belépett a II. világháborúba.

1942. év végére elfoglaltak több jelentős Csendes-óceáni szigetet, jelentős területet megszálltak Kínában, és India felé törtek előre.

1943-ban az angol és amerikai szövetségesek megkezdték kiszorításukat az elrabolt területekről.

Az 1945. februári jaltai konferencián született megállapodás szerint a Szovjetunió kötelezte megát arra, hogy az európai háború befejezése után három hónapon belül hadba lép Japán ellen.

 

A II. világháború befejező szakasza

 

A három nagyhatalom (Amerika, Anglia, Szovjetunió) utolsó háború alatti tanácskozása 1945. július 17-augusztus 2-ig volt Potsdamban, ahol határozatokat hoztak a háború befejezésével és a háború utáni helyzet rendezésével kapcsolatos kérdésekről. Ezen a konferencián felszólították Japánt a feltétel nélküli fegyverletételre.

Németország fegyverletétele után folytatódott a szövetségesek harca az agresszív hatalmak utolsó, még harcoló tagja, Japán ellen.

A jaltai egyezmény értelmében a Szovjetunió 1945. augusztus 8-án hadat üzent Japánnak. Az amerikai légierő augusztus 6-án és 9-én atombombát dobott le Hirosima és Nagaszaki japán városokra.

1945. augusztus 9-én a Szovjetunió megkezdte támadását a Japán szárazföldi erők ellen, a Szovjetunió oldalán 10-én hadba lépett Mongólia, 11-én pedig Kína. Augusztus 20-ig a szovjet csapatok szétzúzták és foglyul ejtették a japán szárazföldi hadsereg fő erőit: 80.000 katonát semmisítettek meg és 600.000 foglyot ejtettek. Ezután átlépték a koreai határt és kiűzték a japán csapatokat az ország északi részéről. Augusztus 28-án megkezdődött az amerikai hadsereg partraszállása Japánban.

Szeptember 02-án a japán kormány megbízottjai egy amerikai hadihajó fedélzetén, amerikai, angol, és szovjet képviselők előtt aláírták a feltétel nélküli fegyverletételről szóló okiratot. Ezzel a II. világháború az antifasiszta koalíció világtörténelmi győzelmével véget ért.

 

A II. világháború méreteivel felülmúlta az összes korábbi háborúkat:

 

Főbb adatok:

Hadiállapotban lévő államok: 72

Államok, amelyek területén hadműveletek folytak: 40

Harcoló államok fegyveres erőinek létszáma: 110 millió fő

Közvetlen katonai kiadások: 1384 milliárd dollár

Háborús pusztítások értéke: 260 milliárd dollár

Emberveszteség: kb: 50 millió fő (hadműveletek, koncentrációs táborok, járványok, légitámadások)

 

 /Forrás: Új Magyar Lexikon/

 

A háború befejeztével lekerült a napirendről a feladat: a fasizmus eltiprása, amely igen különböző politikai és gazdasági erőket tömörített egy táborba. A háború utáni fejlődés döntő kérdéssé vált: hogyan fejlődik tovább ezeknek az erőknek a kölcsönös kapcsolata, hogyan felelnek meg azoknak a feladatoknak, amelyek megoldásáért a népek hatéves súlyos küzdelmet vívtak.

 

Írta és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.