Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gróf Zrínyi Miklós (1620-1664)

Zrínyi Miklós (1620-1664)

 

Zrínyi Miklós gróf 1620. január 5-én született Csáktornyán, meghalt Felsőzrínyifalván 1664. november 18-án. Költő, hadvezér, politikus és katonai szakíró volt. Zrínyi György horvát bán és Széchy Magdolna fia volt.

 

Bécsben és Nagyszombaton tanult, és az olasz irodalommal is megismerkedett. Családja birtokainak védelmében állandó harcot folytatott a törökök ellen. Mivel a bécsi udvar nem segítette a török elleni harcot, új pártot szervezett, amely II. Rákóczi György erdélyi fejedelem önálló magyar királyságát készítette elő. A Habsburg kormányzat egyre nagyobb ellenszenvvel figyelte tevékenységét. Mellőzték, pl.: Pálffy István nádor halála után, bár esedékes volt a nádori tisztségre, megakadályozták nádorrá választását.

 

II. Rákóczi György bukásával a független magyar királyság terve héttérbe szorult. Közben a török veszély pedig erősödött, ezért Zrínyi Miklós önálló katonai kezdeményezésbe fogott. Felépítette Új-Zrínyivárat, és visszaverte a török támadásokat. Az 1663-64 évi háborúban is kiváló fegyvertényt hajtott végre. Az 1664 évi téli hadjáratnak sikeréért egész Európa ünnepelte, de a bécsi kormány mégsem bízta rá a hadvezetést, és a háború a szégyenletes vasvári békével végződött.

 

Terveihez XIV. Lajos francia király támogatását akarta megszerezni, ezt tragikus halála megakadályozta. Vadászaton egy felbőszült vadkan áldozata lett.

 

Életének fő célja az volt, hogy a magyar népnek magának kell fegyverrel kiverni a törököket Magyarországról, de úgy egyúttal nagy erőt képviseljen a Habsburgok ellen is. Ezek a célok meghatározták hadvezéri tevékenységét, politikai lépéseit, és egész írói munkásságát.

 

Főbb irodalmi művei: Szigeti veszedelem, Zrínyi versek, Vitéz hadnagy, Mátyás királyról való elmélkedés, a török Áfium ellen való orvosság.

 

Napjaink érdekessége, hogy egy árverésen Zrínyi Miklós 1651-es kötetére lehet licitálni, ez a könyv tartalmazza Zrínyi Miklós költeményeit, így a Szigeti veszedelmet is. A kötet az első magyar nyelven nyomtatásban megjelent könyv. Kikiáltási ára 8 millió forint.

 

Írta és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.