Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gödöllői Királyi Kastély

A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY

(GRASSALKOVICH KASTÉLY) TÖRTÉNETE

 

 

A 18. század egyik legtekintélyesebb magyar főura Grassalkovich I. Antal (1694-1771) 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését.

 

Az első építési szakasz 1745-ig tartott Mayerhoffer András tervei alapján, ekkorra készült el a belső udvart közrefogó első U-alak, a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal.

 

1746-1749 között két új szárnnyal bővült az épület. Ebben az állapotban láthatta a kastélyt Mária Terézia királynő, aki 1751-ben látogatta meg Grassalkovichot Gödöllőn.

 

Ezt követően Grassalkovich I. Antal élete végéig folytatta a kastély bővítését és átépítését. Fia alakította ki a barokk kőszínházat, unokája pedig az új narancsházat építtette meg.

 

Grassalkovich III. Antallal 1841-ben kihalt a család férfi ága. A birtokot a kastéllyal együtt 1850-ben báró Sina György vásárolta meg az örököstől. Fia, Sina Simon pedig 1864-ben eladta egy belga banknak.

 

1867-ben kezdődött az épület második fénykora. A magyar állam megvásárolta és koronázási ajándékként Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciájává tette. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn, és Erzsébet halála után az uralkodó ritkábban látogatott ide, utoljára 1911-ben járt itt. Utódja, IV. Károly első hosszabb gödöllői tartózkodásának a monarchia összeomlása vetett véget 1918. október 26-án.

 

1920-tól Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája lett. Ezt a szakaszt a II. világháború zárta le.

 

Az épület maga nem szenvedett károsodást, de a bevonuló német, majd orosz csapatok a berendezést elszállították, vagy elpusztították.

 

1950-től az épületben szovjet katonák állomásoztak, a főépületben pedig szociális otthon kapott helyet. A méltatlan hasznosítás a kastély lassú pusztulásához vezetett. Az állagmegóvási munkák 1985-ben indultak csak meg, majd néhány évvel később megkezdődtek a felújítási munkálatok.

 

Húsz éve 1996. augusztus 17-én átadott főhomlokzati szárnyban megnyílt a Királyi Kastélymúzeum állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok.

 

Az óriási érdeklődés mellett lezajlott átadási ünnepségen beszédet mondott dr. Gémesi György polgármester és dr. Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, majd André László, a felújítást végző Architekton Rt. vezérigazgatója átadta a főbejárat kulcsát Baja Ferenc környezetvédelmi miniszternek. A megnyitón felesége és fia társaságában részt vett dr. Habsburg Ottó is, aki Varga Kálmán miniszteri biztos kíséretében megtekintette annak az épületnek a felújított részeit, ahol gyermekkorában ő is megfordult.

 

1997 júniusában újabb lakosztályok készültek el, majd Erzsébet halálának 100. évfordulóján megnyílt az Erzsébet királyné Emlékkiállítás.

 

2001. augusztus 10-én Mária Terézia látogatásának 250. évfordulójára pedig a kastély barokk időszakát megidéző résszel vált teljessé a Kastélymúzeum állandó kiállítása.

 

2003-ban újították fel a Barokk Színházat, 2004-ben pedig a Királydombi Pavilont.

 

Az elmúlt húsz év alatt sok híresség járt a kastélyban. Habsburg György és felesége, Erzsébet királyné dédunokája, több ország nagykövete, vezérkari főnökök, külföldi egyetemek képviselői, Roman Hercog volt német államfő, Fülöp spanyol trónörökös és felesége Letizia, sok híres színművész és üzletember.

 

Kiemelkedő esemény volt a 2011 évben, amikor az uniós elnökség idején a vezető európai politikusoknak a kastély volt a munkahelyük.

 

1996. augusztus 17-re kilenc terem készült el a megnyitóra. Ma már a Gizella és a Rudolf szárnyat, a lovardát, az istálló egy részét is látogathatják az érdeklődők.

Reméljük, hogy a következő jubileumon a ma még romos részeket is megújulva láthatja az ünneplő közönség.

 

Összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

A mappában található képek előnézete Gödöllői Királyi Kastély 1996

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.