Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Foci a szépirodalomban

FOCI A SZÉPIRODALOMBAN

 

Most, hogy a foci EB miatt egész Európa foci lázban ég, nézzük a témában mit alkotott a szépirodalom.

 

MÁNDY IVÁN: „A pálya szélén” című regénye sokak szerint a legfontosabb könyv, amely a magyar futballról szól. Mándy nagy szívvel  és hitelességgel mesél a foci hőskoráról.

 

KŐRÖSI ZOLTÁN: „Az utolsó meccs” című regényében a képlet egyszerű: a magyar focitörténet egyenlő a magyar sorstörténettel.

 

EGRESSY ZOLTÁN: „Lila csík, fehér csík” című regénye azokról szól, akiknek nem piros, hanem lila fehér a szívük.

 

MOLDOVA GYÖRGY-nek is rengeteg mondanivalója volt szeretett sportjáról. A „Ferencvárosi koktél”-ban focinovellákat olvashatunk, a „Puskás-ügy” című regénye pedig árnyaltabb képet próbál festeni a focilegendáról.

 

ESTERHÁZY PÉTER: „Utazás a tizenhatos mélyére” című regényében egy hajdani kisfutballista végigjárja a régi meccsek helyszíneit és emlékezik.

 

KELEMEN GÁBOR: „Gól a halál kapujában” című különleges könyve, ami egy riportkönyv Schwarz Sándorral, a négy volt auschwitzi fogoly egyikével, akik a híres lágermeccsekben vettek részt a holocaust idején. Erről Spielberg is készített filmet a „Menekülés a győzelembe” című híres film főszereplője Sylvester Stallone.

 

Híres könyv az irodalmi Nobel-díjas japán OE KENZABURÓ: Futball lázadás című könyve, mely egy focicsapatról szól.

 

Minden focirajongónak kedvenc könyve a világhírű angol NICK HORNBY: Fociláz című könyve.

 

A legkisebbeknek MARÉK VERONIKA:  Boribon focizik, a nagyobbacskáknak LÁZÁR ERVIN: Foci című könyvek mesélnek a fociszeretetről.

 

Olvasás közben jó szórakozást kívánunk!

 

Összeállította a Bors újság cikke alapján: Mátrai Ferencné klubtag