Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Erzsébet királynéra emlékezünk

Erzsébet, a magyarok királynéja

 

1898. szeptember 10-én, 119 esztendeje halt meg a magyaroknak oly kedves királyné, Erzsébet.

 

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach – becenevén Sisi – Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja, I. Ferenc József felesége volt.

 

1854-ben Sisi és  Ferenc József az uralkodóházaknál ritkaságszámba menő szerelmi házasságot kötöttek, amely azonban az uralkodó munkamániája és az anyakirálynő ellenszenve és mesterkedései miatt hamar megromlott.

 

A császárné négy gyermekkel ajándékozta meg az uralkodót, közülük kettőt túlélt.

 

A császárné 1898-ban Genfben tartózkodott, hajókázni indult az őt kísérő Száray Irma grófnővel, amikor egy férfi váratlanul hozzálépett és fellökte. A grófné felsegítette a császárnét a földről, majd felkísérte a hajó fedélzetére. Amikor a hajó elindult, a császárné elájult. Az őt kísérő grófné fedezte fel, hogy a férfi a parton nem csak fellökte, de halálosan meg is sebesítette a császárnét. A hajó azonnal visszafordult, de mire kikötött a császárné már eszméletlen volt, és a parton hamarosan meghalt. A merénylője, Luigi Lucheni nem is tudta, hogy kit szúrt le, egy anarchista volt, aki egy nemes embert akart meggyilkolni. Sajnos a császárné volt rosszkor, rossz helyen.

 

Sisi holttestét hazaszállították Bécsbe és a Habsburgok temetkezési helyére, a bécsi Kapuzinerkirche Kaisergruft nevű kriptájába temették. Óriási tömegek voltak jelen a temetésén, sírján ma, közel 120 évvel halála után is mindig van friss virág és koszorú, sok közülük magyar nemzeti színű szalaggal van átkötve. A Kaisergruft Franz-Joseph-Gruft termében középen Ferenc József császár és király nyugszik, tőle balra Sisi, jobbra pedig Rudolf, a trónörökös.

 

Halála különösen sokkolta a magyarokat, hiszen nagyon népszerű volt nálunk. Közismert volt a magyar nemzet iránti szeretete, történészek szerint komoly befolyást gyakorolt férjére, hogy létrejöhessen az 1867-es kiegyezés. Halála után Magyarországon több szobrot kapott, de róla nevezték el Budapest Pesterzsébet nevű városrészét, ahogy több más közterületet is. Az ország egyik legforgalmasabb hídja, a budapesti Erzsébet-híd is az ő emlékét őrzi! A régi Erzsébet-hidat egyébként még Sisi életében kezdték el építeni, de a II. világháború végén a német csapatok felrobbantották. 1964-ben adták át a jelenleg is használt, modern, fehér színű hidat. Az pedig csak hab a tortán, hogy a közvetlenül mellette büszkén álló, csodaszép, zöld színű Szabadság-hidat eredetileg Ferenc József-hídnak hívták. Így áll ma is egymás mellett egykori férj és feleség Budapest szívében – hidak formájában.

 

Forrás: Olvass érdekeseket.blog

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.