Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dr. Habsburg Ottó (1910-2011)

Dr. Habsburg Ottó (1912-2011)

 

1912. november 20-án született Ausztriában városunk díszpolgára, Dr. Habsburg Ottó, az utolsó trónörökös. Szülei IV. Károly császár és király és  Zita császárné voltak.

1918-ban mikor már látható volt, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia elveszíti a háborút, az uralkodó pár gyermekeivel Budáról Gödöllőre menekült. IV. Károly császár itt értesült a monarchia összeomlásáról. A családnak menekülnie kellett. Először a királyi pár utazott el, majd később gyermekeiket a lakosság segítette lopva elvinni a településről Bécsbe, közöttük volt az akkor mindössze 4 éves koronaherceg is.

Habsburg Ottó ezután 1919-ben szüleivel Svájcba, majd Spanyolországba költözött. 1925-től 1940-ig Belgiumban, 1940-től 1944-ig az USA-ban, 1944-54 között Franciaországban és Spanyolországban élt. 1954-ben Bajorországban, Pöckingben telepedett le családjával, feleségével Regina hercegnővel és hét gyermekével.

A belgiumi Leuveni Katolikus Egyetemen diplomázott. 1936-tól a Páneurópai Unió tagja, 1973-tól annak elnöke volt. 1979-1999 között az Európai Parlament bajorországi képviselője volt a CSU színeiben, és a magyar ügyek előadója is volt. Nagy része volt abban, hogy az Európai Unió és Magyarország között megkezdődtek a csatlakozó tárgyalások.

Számtalan nagy sikerű könyv szerzője.

1991 márciusában 73 év után jött újra Gödöllőre. A Városházán és a Királyi Kastélyban fogadták a kormány képviselői, Gödöllő városi és egyházi vezetői, ahol éljenző tömeg köszöntötte az egykori koronaherceget, akinek kicsi gyermekként kellett menekülnie a számára kedves Gödöllőről, a kastélyból, ahol oly sok szép napot töltött a szüleivel.

1996 évben Gödöllő képviselő testülete „Gödöllő város díszpolgára” címet adományozta.

98 évesen halt meg Ausztriában pöckingi otthonában, családi körben.

Temetése 2011. július 4-én történt. Kettős temetés volt, Bécsben a királyi temetésnek megfelelően, katonai tiszteletadás mellett a császári kriptában a Kapucinusok Templomában helyezték örök nyugalomra.

Szívurnáját pedig az elhunyt és a család kérésére a Pannonhalmi Apátság főtemplomának altemplomában helyezték el, mivel az elhunyt erősen kötődött a bencés apátsághoz. Az urnát két fia, Károly és György vitték le az altemplomba, ahol a család több, 100 tagja volt jelen. A temetési szertartást Várszegi Asztrik celebrálta. Beszédében, hitéhez hű keresztény, és magyar szívvel érző embernek, európai műveltségű politikusnak és jó családapának nevezte az elhunyt Dr. Habsburg Ottót, az utolsó magyar trónörököst, városunk díszpolgárát.

 

Összeállította, és írta: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2015.11.20 dr. Habsburg Ottó születénapjára

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.