Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Budapest felszabadításának évfordulójára

72 éve történt Budapesten, véget ért a háború

1945. február 13-án

 

Sokan emlékszünk még arra az örömre, amikor a szovjet hadsereg és a 2. és 3. ukrán hadseregcsoportja felszabadította Budapestet a német megszállás alól.

 

A szovjet hadsereg Malinovszkij tábornok, az ukrán 2. és 3. hadseregcsoportját pedig Tolbuhin marsall parancsnoksága alatt hajtották végre a hadműveletet.

 

1944. december 22-én teljesen körülzárták Budapestet, majd megkezdődött az ostrom. A bekerített német és magyar csapatok január 18-án Budára vonultak vissza, és valamennyi dunai hidat felrobbantották.

 

Pesten január 18-án véget értek a harcok, majd a Budát védő alakulatokat több hetes harc árán megsemmisítették, és Budapest felszabadítása a harcok alól 1945. február 13-án befejeződött.

 

A szovjet csapatok harcát egyes magyar partizán egységek és honvéd alakulatok is támogatták.

 

A Várban a lakóházak 79 %-a elpusztult, vagy megsérült. A harcok befejeződése után a lakosság hozzálátott a romok eltakarításához, és az újjáépítéshez. Rövid idő alatt helyreállították a közműveket. 1946. február 1-én az első állandó Duna-híd, a Kossuth-híd volt Regensburgtól a Fekete-tengerig.

 

A II. világháborút követően a Budapesten építésre kerülő emlékművek sorát a gellérthegyi Felszabadulási /Szabadság emlékmű nyitotta meg 1947-ben, Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotása.

                                                                            Forrás: Új Magyar Lexikon

 

Soha nem felejtjük el hazánk és fővárosunk háborúban elszenvedett veszteségeit, a sok hősi halottat, és az ártatlanul meghurcolt és megkínzott honfitársaink szenvedéseit!

 

Összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2016.02.20 Szabadság szobor Budapesten