Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Akik soha nem tették le a fegyvert

CSÍKKOZMÁS NYERGESTETŐ

 

Az 1848-49-i szabadságharc alatt több ízben a honvédhadsereg főparancsnoka volt Görgey Artúr (1818-1916) honvédtábornok.

 

Mint hadvezér kiváló képességekkel rendelkezett. Ugyanakkor megvetette és lebecsülte a népben rejlő erőket. Nem a forradalom továbbvitelére, hanem az uralkodó körökkel való megegyezésre törekedett. A téli hadjárat során eltért az országos honvédelmi bizottmánnyal és Kossuthtal közösen megállapított haditervtől és a bányavárosok megkerülésével vezette seregét a Tisza felső vidékére.

 

A tavaszi hadjárat sikerei után egyre élesebben fordult szembe Kossuthtal, egy időben katonai puccs végrehajtását is tervezte.

 

1849 májusában Windischgraetz üldözése helyett három hetet fordított Buda ostromára. A cári intervenció bekövetkeztével, figyelmen kívül hagyva Kossuth és a kormány utasításait, hosszasan vesztegelt Komárom környékén, majd nagy kerülővel lassan vonult a Tisza-Maros köze felé 27000 főnyi seregével. Útközben kapcsolatot teremtett Rüdiger orosz tábornokkal, hogy a cári seregek parancsnokával tárgyalhasson. Aradon 1849. augusztus 11-én magára ruházta a teljhatalmat. Ezt arra használta fel, hogy 1849. augusztus 13-án Világosnál, a cár csapatai előtt, minden feltétel nélkül letegye a fegyvert és aláírja az erről szóló okiratot.

 

A honvédcsapatok kisebb része az oroszok elől török földre menekült, zöme a világosi várhegy alatt a szöllősi mezőn tette le a fegyvert.

 

De Gál Sándor (1817-1866) honvéd tábornok 200 katonája Csíkkozmáson, a Nyergestetőn soha nem tette le a fegyvert, soha nem adta meg magát. A székely katonák végső erejükig harcoltak és hősi halált haltak. A Nyergestető fenyőfái alá temették el őket, így lett „temető az erdő és kopjafa minden szál fa”, mint azt Kányádi Sándor: Nyergestető című versében olvashatjuk.

 

Csíkkozmás Isaszeg testvérvárosa, az emlékmű az isaszegi emlékmű mása. Az emlékmű és a katonák sírjaira könnyes szemekkel helyeztük el a megemlékezés virágait.

 

Forrás: a kirándulás idegenvezetője

Írta, és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

 

 

A mappában található képek előnézete Nyergestető

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.