Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A természet naptára - április

A TERMÉSZET NAPTÁRA VIDÉKÜNKÖN

április

 

A húsvét helyét részben a napév, részben a holdhónap határozza meg. Naptárunkban időpontja március 22 és április 25 között ingadozhat. Ez évben április 1-re esik.

 

Kertjeinkben már díszlenek a sáfrányok, kevélykedni készül a csupros nárcisz, melyet sok helyen húsvéti virágnak is neveznek, és a locsolóknak kedveskednek vele.

 

A tavaszi erdőt járók az odvas keltike lilás és fehér virágszőnyegeiben gyönyörködhetnek, a mezőkön pedig a fürtös gyöngyike bontogatja kék színű csengettyűcskéit.

 

Áprilisban virágzik egyik legszebb védett növényünk a tavaszi hérics. Megejtően szép, aranysárgán fénylő virágai már messziről felhívják magukra a figyelmet. Ezért is kapta tudományos nevét a görög-latin hitregében szereplő Adoniszról, a férfiszépség jelképéről, Vénusz kedveséről.

 

Ilyenkor bújik ki a földből a mezei zsurló vagy békarokka pirosbarna termőszára, amit megszárítva óntárgyak csiszolására használtak. Egyike a Föld legrégibb növényeinek.

 

Visszatérnek kedves madaraink.

 

Ekkor rakja pihetollakkal bélelt fészkébe tojásait a réce.

 

Nagy, szinte művészi, a ragadozók ellen tövises gallyakkal fedett, de belül fűszálakkal puhán kirakott, több bejárattal is ellátott fészkében költ a szarka.

 

Erdőszéleken, sőt olykor az ember közelében, épületek repedéseiben felváltva ül fészekalján a tehetségesen hangutánzó szajkópár.

 

Kibújnak a pelyhes kiscsibék, s a kisnyulak fészkükben félénken meglapulva várják az ünnep közeledtét és a szép napsütést.   

 

Írta: Hajnal Irén klubtag

                                                                                                                               

                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.