Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A Stefánia Palota története

A Stefánia Palota története

 

A 19. század elején gróf Széchenyi István által alapított Pesti Casinó (később Nemzeti Kaszinó) egyesülethez hasonló klub létesítését kezdeményezte báró Atzél Béla műgyűjtő azzal a céllal, hogy az előkelő társaság számára egy nyári üdülőhely jöhessen létre. A kor nemessége hiányolta ugyanis, hogy a Margitszigeten kívül a főúri rendnek nincs másik kiránduló és szórakozóhelye.

 

Eszterházy Mihály gróf elnöklete alatt megalakult egy társaság, amely elhatározta, hogy félmillió forint részvénytőkével létesít egy klubot a nyári kaszinó felépítésére.

 

1893 áprilisában indult meg az építkezés Meinig Artúr német származású építész tervei alapján, közvetlenül a Városliget szomszédságában a kor legelegánsabb és legforgalmasabb korzóján a Stefánia úton.

 

Az eredeti nevén Park Club és a hozzá tartozó park végül 1895. május 1-én nyitotta meg kapuit. A Stefánia Palota nevet 1993. évtől viseli.

 

A II. világháborúban az épületet több találat érte, 1947-től a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe került. 1948-tól a Magyar Néphadsereg tisztjeinek nyári épülete lett, amely a tisztek színvonalas szórakozásának és a kiemelt rendezvények lebonyolításának biztosított helyet.

 

1950-es években s parkban működött a főváros legszebb szabadtéri színpada és filmszínháza.

 

A teljes külső-belső helyreállítás csak 1965-ben történt meg. A világszínvonalú bútorok jelentős része megsemmisült, így a berendezést új neobarokk stílusúakra cserélték.  

 

Az épületet körülvevő telekrészen a park megmaradt, ahol több mint százféle fa és cserje biztosított kora tavasztól késő őszig pompás látványt.

 

1978-ban az egykori báltermet, amihez az emeleti terasz kapcsolódott, színházteremmé alakították át.

 

A Stefánia Palota elsődleges feladata a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kiemelt rendezvényeinek kiszolgálása, ugyanakkor a főváros egyik legkedveltebb reprezentatív helyszíne fogadások, konferenciák, bálok, esküvők megrendezésére. A két szinten 500 vendég foglalhat helyet az asztaloknál, és 800 fő számára tartható állófogadás.

 

2011-ben Magyarország uniós elnöksége idején fontos Európai Uniós tanácskozásnak adott otthont a Stefánia Palota.

 

Ugyanebben az évben a palota egyik különtermében alakult meg a Budapest Helyőrség Tiszti Kaszinó, mely szellemi öröksége az 1899-től a Váci utcában működtetett Országos Tiszti Kaszinónak. 2012-től működik itt havi egy alkalommal a Tábornoki Klub, ahol a Magyar Honvédség Tábornoki kara tart előadásokkal és vacsorával egybekötött társas összejöveteleket.

 

Írta, összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

A mappában található képek előnézete Stefánia palota

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.