Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A magyar Oscar díjasok

Magyar Oscar-díjasok

 

Pressburger Imre: 1941-ben, a „A negyvenkilences szélességi fok” című háborús filmért, a legjobb forgatókönyvíró kategóriában kapott Oscart!

 

Kertész Mihály: 1944-ben a „Casablanca” című filmért kapott Oscart, a legjobb rendező kategóriában vehette át az aranyszobrot!

 

Rózsa Miklós a háromszoros Oscar díjas filmzeneszerző, 1946-ban Elbűvölve, 1948-ban a Double Life, 1960-ban pedig a „Ben Hur” című film zenéjéért kapott Oscart!

 

George Cukor a My Fair Lady rendezéséért kapott 1964-ben Oscart.

 

Zsigmond Vilmos 1978-ban kapta meg a legjobb operatőrnek járó díjat.

 

Rófusz Ferenc „A légy” című alkotásért 1981-ben a legjobb animációs rövidfilm kategóriában találták a legjobbnak.

 

Szabó István szintén 1981-ben lett Oscar-díjas a „Mephisto” című alkotásért választották a legjobb idegennyelvű filmnek.

 

Dr. Liszievicz Antal 1988-ban Tudományos és mérnöki Oscart vehetett át egy különleges kamera-lencserendszer kifejlesztéséért. (ezt a díjat nem osztják ki minden évben!)

 

2016-ban Nemes Jeles László első mozifilmje, a „Saul fia” a Golden Globe elnyerése után az Oscar-díjért is harcba indulhat. Ha hinni lehet a statisztikáknak, igen jók az esélyei a filmnek, hiszen a Golden Globe díjas filmből 59 megkapta az Oscar-díjat is – olvashatjuk egy napilapban. 

A 88. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2015-ös év legjobb filmjeit és filmeseit részesíti elismerésben. A díjátadó ceremóniát 2016. február 28-án rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban, Los Angelesben. Mi is drukkolunk a magyar filmnek!

A díj odaítélése bizonyítaná azt, hogy a fasizmus borzalmas rémtetteit soha nem felejti el az emberiség.

 

Írta, és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag