Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A gellérthegyi Sziklatemplom Szent István terme

Terem Szent István király emlékére

 

A Szent István terem a Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplomban található, amely Budapesten a Gellérthegy belsejében épült 1931-ben Lux Kálmán tervei alapján. 1934-ben hozzáépült egy kolostor is a Gellérthegy Duna felőli oldalán.

Serédi hercegprímás engedélyezte ide Pálos szerzetes rend tagjainak letelepedését.

A pálosok az egyetlen magyarországi szerzetesrend. Nevüket védőszentjüknek, a thébai Szent Pál remete neve után kapták. A rendet 1246-ban a tatárjárás után Özséb esztergomi kanonok alapította. Később elterjedt több európai országban, főként Erdélyben, Lengyelországban, Németországban és Portugáliában. 1786-ban II. József király Magyarországon a rendet feloszlatta, vagyonukat elkobozta. A rendnek tagjai voltak: Fráter György (János Zsigmond gyámja) Verseghy Ferenc, Virág Benedek, Ányos Pál történetírók.

Az 1934. évi visszatelepülésük után 1950-ben a Sziklatemplomot befalazták, a szerzeteseket börtönbe zárták, vagy kivégezték.

1989. augusztus 27-én újra megnyitották a templomot. Itt helyezték el Szent Pál ereklyéjét.

Szent István király emlékére kialakították a Szent István termet. Csodálatos fafaragású berendezését Ferenc Béla erdélyi fafaragó mester készítette kanadai hársból. Tíz évig dolgozott a berendezésen, és a pálosoknak adományozta.

A Szent István termet különösen augusztus 20-án sokan látogatják, még külföldiek is, és elismeréssel adóznak Ferenc Béla csodálatos művészi alkotásainak.

 

Írta és összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

A mappában található képek előnézete Szent István terem a Sziklatemplomban

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.